Kristi kors – en Guds kraft

Olof och Sosso göransson med döttrarna Rebecka och Miriam landade på kvällen den 12 september i Addis Abeba, Etiopien, där de möttes av Per-Ebbe och Kristina Ingvert. De berättar om sina första intryck bl.a. följande:

Ingverts följde även med och installerade oss i Asella, där vi nu bor. Asella, och särskilt kyrkans område, ligger oerhört vackert vid foten av Chilaloberget och ovanför kanten till Rift Valley. I år är regntiden lite utdragen, och i mitten av oktober regnar det fortfarande varje dag. Det betyder att allt är prunkande grönt med massor av olika blommor. Särskilt vacker är den gula meskelblomman, som i miljontal lyser gul på alla ängar och i vägkanterna. Den blommar vid tiden efter meskelfesten, en stor ortodox festdag, som firas till minnet av att man funnit vad man menar vara Kristi kors. Meskel betyder just kors. I centrum av firandet står en ortodox mässa, men för de flesta av de tusentals människor som samlats var det nog tändandet av ett stort bål av ris som var det viktigaste.

Hela den etiopiska kulturen är bokstavligen korsmärkt. Kläder, tyger, konsthantverk såväl som bilklädslar, doftgranar till bilar – allt är dekorerat med kors. Om Gud bara finge öppna ögonen på alla dessa människor för att korset de bär är en bild av Jesu kors, där han dog för just deras synder, i deras ställe, då skulle vi få se världens största väckelse.

Om jag säger att alla vill höra Guds ord, så är det inte sant överallt. I söndags fick jag, med qes Mekonnen som tolk, möjligheten att predika i Laqi skolkyrka. De flesta som bor i Laqi är muslimer. Djupt där nere i Rift Valley arbetar kyrkan hårt för att föra ut evangeliet. Den här söndagen var alla i kyrkan bjudna på förlovningsfest. Vi utgjorde brudgummens vänfölje, som åkte till brudens hem där festen hölls. Både brudgum och brud är kristna. Problemet var att deras släkt är muslimer. Vi hade emellertid fått tillåtelse att hålla en kristen förlovning i brudens hem. Detta var ett tillfälle som ingen i kyrkan ville försumma. I det stora tält som var uppslaget sjöngs, bads och förkunnades det om Jesus Kristus. Det var underligt att se dessa gamla muslimska familjeledare sitta och lyssna till evangelium. Utanför stod de unga och hörde på. Om Gud finge öppna hjärtat bara hos någon av dessa patriarker, skulle snart en hel stor släkt få höra budskapet om Jesus. Och Gud gör under bland muslimerna i detta område. Trots att det ofta innebär svårigheter för dem, blir i dag fler muslimer kristna än någonsin tidigare. En stor utmaning för kyrkan! Bed för den om kraft och ledning och offra en del av ditt eget överflöd till en evangelistlön här! De kristna brinner för att få vittna om Jesus för sina muslimska grannar.

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan