Recension

Andrum – om brustenhet, tillit och tro av Ylva Eggehorn, Liselott Johansson, Rolf Nordblom, Urban Ringbäck, Magnus Sundell. Förlags AB Nytt Liv. Inb. 216 sid.

”Det finns böcker man läser från pärm till pärm. Med Andrum är det annorlunda. Fråga dig gärna: ’Vad är mitt djupaste behov just nu?’ Använd innehållsförteckningen som en vägvisare och sök dig fram än här och än där. Ock framför allt: Läs långsamt och låt boken bli en hjälp att erövra ett sätt att både läsa och leva – långsamhetens kultur.” Med dessa ord inleds boken. Det låter inte dumt va? Andrum – vem behöver inte det? Tid att andas ut och samla ihop sina, under dagen, utspridda tankar.

Denna bok har varit min följeslagare såväl på tunnelbanan som hemma i soffan. Andrum har fört mig in i lugnets tysta vrå, t.o.m. på tunnelbanan. Många tänkvärda ord om Livet, Gud, mina medmänniskor och mig själv. Boken rymmer 48 texter som är skrivna av Ylva Eggehorn, Liselott Johansson, Rolf Nordblom, Urban Ringbäck och Magnus Sundell.

Alla har de sitt särskilda sätt att skriva och tänka och det är gott med den blandningen – gott och blandat! Många av texterna berörde mitt hjärta och väckte nya tankar. Min vän Magdalena som råkat sitta bredvid mig när jag läst den, har varje gång fått höra mig sucka, humma, kommentera och utbrista ”så bra!”.

Flera gånger väcker boken till bön: ”Ja, Herre, lär mig detta i mitt liv…” Några av rubrikerna som lockar till läsning: Styrka eller svaghet, En annorlunda man, Tårarnas välsignelse, Värd namnet pappa, Livets små stationer, I en vilsen tid, Ett inre kapell, Frånvarande närvaro…

En bok som berör och ger andrum i vardagen!

Cia Andersson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan