Tid för eftertanke och gemenskap – en investering för livet

Fem i halv åtta ringer en ilsken signal. Det är dags att stiga upp, trots att det blev sent i går. Frukosten på Strandhems Bibelskola serveras från halv åtta. Tjugo minuter senare ska alla ha ätit färdigt.

Fem i halv åtta ringer en ilsken signal. Det är dags att stiga upp, trots att det blev sent i går. Frukosten på Strandhems Bibelskola serveras från halv åtta. Tjugo minuter senare ska alla ha ätit färdigt.

Jourhavande har dukat fram frukosten men så många fler elever har inte kommit. De droppar in efter hand. Det är ganska tyst. Vissa svarar knappt på tilltal. Många är trötta. Tio i åtta är i alla fall de 15 eleverna på plats (sju killar och åtta tjejer mellan 20‒24 år) och det är morgonbön. Elever och personal turas om att hålla den. Ett stycke ur en andaktsbok och gemensam bön – en bra början på en bra dag! När andakten är över går de flesta till sina rum för att borsta tänderna. Ett par av eleverna hjälper till med disken och någon har t.o.m. hunnit ta sig en tupplur innan det är dags för första lektionen klockan tjugo över åtta.

 

ALLT FRÅN SJÄLAVÅRD TILL RENA GREKISKAN

På förmiddagen är det fyra lektioner med ett par korta raster och en längre.

– Under första lektionen kan det hända att någon somnar, avslöjar en av eleverna. På fikarasten är det kaffe, saft och kardemummaskorpor som gäller – precis som det nog alltid har varit på Strandhems Bibelskola. Någon springer snabbt för att hämta posten och tidningen. Speciellt tjejerna i gruppen är mycket angelägna om att få läsa sina brev.

–Har han skrivit? Några läser valda delar av tidningen. Det är en glad och upprymd stämning och rasten går fort.

Bibelkunskap med Lars-Åke Nilsson är det ämne som har flest lektioner, därefter kommer Evangelisation.

På schemat står också Apologetik, Själavård, Kyrkokunskap och Idrott. I ämnet Eget val har eleverna denna terminen valt Grekiska, Swahili, Musik och Data. En mycket god middag serveras klockan tolv.

– Två dagar i veckan blir det dessutom efterrätt, om det inte är Dagar kring Guds ord för äldre, för då blir det efterrätt varje dag, får jag veta av eleverna. Kaffe för dem som vill finns det i alla fall alltid. De som inte hann läsa tidningen på förmiddagsrasten får en chans att göra det nu. Någon går och tar sig en middagslur.

– Inte alls dumt, påpekar en av eleverna. På eftermiddagen är det oftast två lektioner. I lektionssalen råder en god stämning. Då jag pratar med ett par av lärarna intygar båda att det är en mycket fin grupp och att eleverna på ett föredömligt sätt respekterar varandras olika åsikter.

– De är duktigare än man kan tro, säger en lärare med glimten i ögat. De flesta i gruppen kommer från BV-hem, vilket kan vara både positivt och negativ. Det positiva är att lärarna inte behöver gå igenom grunderna, utan fortare kan börja gräva lite djupare i Bibeln. Det negativa skulle vara att eleverna inte behöver möta motstånd vad gäller t.ex. Bibelns trovärdighet, något som det kunde vara bra att öva sig i för att lära sig att argumentera för kristen tro i dagens samhälle. Bero ende på hur lärarna lägger upp sina lektioner blir det olika mycket diskussioner.

De allra flesta förekommer i ämnet Nutid. Etik är ett annat ämne som dryftas ganska mycket. Eftermiddagsfikat är framdukat kl. 15 och det består av en bulle och en kaka. Nu är lektionerna slut för dagen och en avslappnad stämning infinner sig. De flesta tar det lugnt. Några går för att göra sina läxor medan andra åker skridskor på sjön. (Strandhem ligger nämligen vackert utmed Hjälmsjön c:a två km. från Örkelljunga.)

Något som är gemensamt för alla är att de läser sina läxor (vissa är lite mer energiska än andra), de första direkt efter fikat och de sista framåt småtimmarna.

 

INNEBANDY OCH NATTPRAT

Kvart i sex är det kvällsmat. Eleverna är pigga och glada över att få träffas igen. Husmor Kerstin Bengtsson tycker att alla är tacksamma och nöjda med den mat som serveras och är glad för det. Efter kvällsmaten blir det sport, läxläsning, spontan sångövning eller något annat, beroende på vad man känner för. På tisdagskvällarna är det innebandy i Örkelljunga och ibland blir det innebandy även på onsdagar, fast då i Eket, en liten by lite längre bort.

–Vi har också varit på Vallåsen och åkt slalom, berättar en av eleverna. Ungefär en gång i månaden anordnas gemenskapskväll. Elever och personal träffas och umgås, ofta med något tema. Eleverna tycker att dessa kvällar är väldigt trevliga och ser alltid fram emot nästa.

Jourhavande har hand om aftonbönen som hålls kl. 21. Det är då kort andakt och sång. Den som vill går sedan och kokar sitt eget kaffe eller te. Ofta spelar man något spel, t. ex. Trumpet, bastar eller pratar. De första går och lägger sig vid 22, de sista inte före midnatt. ”Vi i femman”, de yngre männen i hus nummer fem, sägs vara de som sitter uppe längst om nätterna och löser världsproblem och pratar om livets väsentligheter.

 

UNDERVISNING FÖR LIVET

Varför går man då bibelskola på Strandhem? Flera av eleverna svarar att de ville gå bibelskola och att Strandhem är ett bra alternativ eftersom man vet att man där kan känna sig trygg med undervisningen.

– Det är vårt och det är vackert, säger en av eleverna. Motiveringarna är varierande: för att lära känna nya och gamla människor och det är verkligen roligt att leva tillsammans med andra. Man upptäcker hur olika människor kan vara. Få veta mer om vad som står i Bibeln och som ett avbrott i vardagen. Det är så lätt att livet bara flyter på utan att man stannar upp och tänker efter. Det finns tid att sätta sig in i aktuella teologiska frågor. Ett exempel är brytningen kyrka – stat. Det blir diskussioner både på lektionerna och på fritiden. Flera stycken håller med om att det skulle vara nyttigt för alla kristna att någon gång ta sig tid att gå på bibelskola. Det ger en bra grund och tar upp frågor som man kanske inte själv funderat på innan. Jag håller med, att gå bibelskola är absolut en bra investering för resten av livet!

Anna-Karin Nilsson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan