Aktivitetsdag på Breanäs

Sedan länge har Björn och jag sett fram emot lördagen den 26 september. Vi sätter oss i vår smutsiga Golf för att bege oss till Breanäs Missionsgård, där det är allaktivitets-dag. Hemma i Kristianstad, ja, hela vägen till Breanäs, är det mulet och dystert höstväder. Vi bestämmer oss för att be till Gud om att solen ska skina över Breanäs denna dag. Vi svänger in på den slingrande Breanäsvägen och då, just då, ser vi att Gud bönhört oss. Solen strålar från klarblå himmel, sjön Immeln ligger blank och vi tackar Gud och njuter av fantasin i hans skapelse.

”Hur mångfaldiga är inte dina verk, o Herre! Med vishet har du gjort dem alla. Jorden är full av vad du har skapat” Ps.104:24.

Det står redan många bilar på parkeringen, men – vad gör de där borta? Aha, där är den manuella biltvätten! Vi bestämmer oss genast för att lämna vår bil för tvättning.

Allt som uträttas på missionsgården denna dag görs till förmån för missionen på Breanäs. Arrangörerna vill med denna annorlunda och trevliga aktivitetsdag få oss att dela med oss och offra av våra pengar samtidigt som vi har roligt tillsammans. (Ett härligt nytänkande, tycker vi.) Med plånböckerna laddade med tjugo- och hundralappar börjar vi se oss omkring. Var ska vi börja? Vi går en runda bland de dignande loppisstånden. Här finns det mesta av såväl nyttiga som onyttiga prylar. Vi gör en del fynd: gummistövlar stl. 38, 16 st. köksknivar, tyg m.m.

Lite längre bort sitter ett par män bland uttjänta nylonstrumpor, borstar och skoputsmedel. Alla personer iförda skinnskor erbjuds här en stunds avkoppling, medan de båda ”tjänarna” ägnar sig åt att snygga till skorna.

Intill loppmarknaden säljs årets skörd av frukt och grönsaker tillsammans med allehanda bröd och kakor.

Luften är hög och solen ger värme denna underbara höstdag, då man bara kan förundras över hur stor Gud är. Vi slår oss ner vid trädgårdsmöblerna för att äta de goda baguetter som husmor och hennes medhjälpare i köket har tillrett. Plötsligt hör vi bakom oss vacker musik tona fram. Luften fylls av välkända psalmer och sånger, och alla kan få njuta. När det blir tyst, lägger vi bara pengar i en låda, så fortsätter musikanterna.

Nu är den eftertraktade hästskjutsen tillbaka! Genast fylls vagnen av åksugna passagerare. Åkkarl och ägare låter de båda ardennerhästarna ta oss ut på de vackra skogsvägarna kring Breanäs. Vi får tillfälle att riktigt insupa höstluften och trädens vackra färger och att bara njuta av att i stilla mak få uppleva Guds underbara natur.

Under eftermiddagen får vi möjlighet att bjuda på de föremål som auktioneras ut. Efteråt kan alla fortsätta att handla. Vi gick till den gedigna växtförsäljningen med allt från ängsblommor och buskar till krukväxter och vackra höstbuketter.

Inomhus är det vernissage och budgivning på tavlor av flera olika konstnärer. I ett ”Andrum” glimmar ljus tillsammans med höstvackra löv. Där kan den som vill slå sig ner för att vara med på en stilla andakt och lyssna på dikter.

Utomhus fortsätter besökare att spendera pengar för Guds rike t.ex. genom att provskjuta med både fotboll och luftgevär. En och annan lockas att cykla på en cykel med minst sagt kaotiska styregenskaper.

Plötsligt ges signal om att tiden för att satsa på getbingot är ute. En välgödd get släpps in i den rutiga hagen. Det är många som har betalat hyra för en ruta. Spänningen är hög när nu geten ska kora en vinnare genom att ”markera” en viss ruta. Priset blir även det något chokladliknande.

Folk börjar dra sig hemåt med tömda plånböcker och i en del fall auktionsskulder. Det gick inte att ta miste på glädjen i givandet till Guds rikes utbredande denna dag. När man vet sig vara högt älskad av Gud och vill att fler ska få komma till tro och insikt om att de är återlösta av Kristus – vilket händer på Breanäs Missionsgård – kan man med glädje offra något av sitt överflöd. Vi vet ju att Gud har lovat att ha omsorg om oss och att han vill välsigna oss. ”Den som sår rikligt skall skörda rikligt… Gud älskar en glad givare. Och Gud har makt att låta all nåd överflöda till er, så att ni alltid och under alla förhållanden har nog av allting och kan ge i överflöd till varje gott verk” 2 Kor. 9:6‒8.

Tack, gode Gud, för denna vackra höstdag, som vi fått dela med dig och med varandra. Tack också för alla villiga människor, som utstrålade sådan glädje i sin tjänst för dig denna dag. Vi ber att du välsignar de pengar som kommit in.

Maria Ekström+

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan