Den minnesvärda resan

I aprilnumret berättade Per-Martin Hjort om en resa till Kenya som sex elever vid Strandhems Bibelskola företagit. Efter hemkomsten har de fått svara på tre frågor: Hur kom det sig att det blev en kenyaresa? Hur upplevde du resan och besöket? Vad gjorde särskilt intryck på dig? Ur elevernas svar saxar vi följande:

I aprilnumret berättade Per-Martin Hjort om en resa till Kenya som sex elever vid Strandhems Bibelskola företagit. Efter hemkomsten har de fått svara på tre frågor: Hur kom det sig att det blev en kenyaresa? Hur upplevde du resan och besöket? Vad gjorde särskilt intryck på dig? Ur elevernas svar saxar vi följande:

Pär Persson, Sölvesborg: Idén att flyga till Kenya kom när vi hade en lektion med John-Erik Ekström. Jag tror det var Kersti som sa något i stil med: ”Ska vi inte åka till Kenya?” Och vi svarade: ”Jo, det ska vi”, och så blev det.

När vi väl landat i Kenya och fattat att vi var där, fick vi verkligen uppleva en ny värld, full av nya intryck. Det är ett otroligt vackert land. Människorna verkade ha en sådan livsglädje. Under resan fick man många glimtar av Guds storhet och hur han kan verka i människors liv över hela jorden.

Annika Nilsson, Vinslöv: Resan blev fantastisk, över alla mina förväntningar! Att få se hur missionärerna arbetar gjorde att jag beundrar dem. De lever hela tiden i en annan kultur med allt vad det innebär. Samtidigt vet de att de har ett viktigt uppdrag, och de får ett rikt liv på många sätt. Besöken hemma hos helt vanliga kenyaner, som kämpar för familjens försörjning och mot sjukdomar, gav mig många starka intryck. Något jag också lade märke till är bönens centrala plats.

Kersti Svensson, Österslöv: Roligast och mest givande var kontakten med de tretton eleverna på Ogango Lutheran Deaconess College (OLDC) , på många sätt så lika oss. Fast det var ganska jobbigt att som vit europé bli så uppmärksammad och hyllad. Vad har vi egentligen att bidra med till den kenyanska kulturen? Kenyanerna klarar sig ju på så lite och är så förnöjsamma… Vad är det egentligen för liv vi lever? Har vi rätt att spendera våra pengar så som vi gör?

Joakim Persson, Sölvesborg: Jag var nog den som tvekade mest och längst innan jag bestämde mig för att följa med. När vi började prata om det, var min första tanke: Vad ska jag där och göra? Samtidigt ville jag gärna komma ut och se världen. Att jag valde att följa med, ångrar jag verkligen inte. Vi hann med mycket. Det var otroligt roligt att få följa med missionärerna och se lite vad deras arbetsuppgifter går ut på, hur de arbetar och lever. De föreställningar jag haft om missionärer och mission fick sig en rejäl förändring till det bättre. Det som gjorde starkast intryck på mig var nog kenyanernas gästfrihet och glädje. Jag såg inte en enda sur eller ledsen kenyan!

Lisa Andersson, Vikbolandet: Vistelsen i Kenya var en total kontrast till livet här hemma. Det var intressant att se hur människorna lever och hur missionsarbetet fungerar.

Vi fick bra kontakt med missionärerna Gunnel, Paula och Karin. De tog emot oss med öppna armar, och vi kände oss genast hemma. De har härlig humor och livsglädje, trots att de nog ofta har det jobbigt. Kenyanerna är glada och gästvänliga. De tar dagen som den kommer. Vi är ofta bekymrade för framtiden eller så lever vi i gamla minnen.

Kenyanerna lever i nuet. De kristna vi träffade lämnar på ett tydlig sätt allt till Gud. De ber inför varje ny uppgift. De ber när de ska åka någonstans, de ber före maten, de tackar för att de får gäster o.s.v. Det känns att de lever mer med Gud i vardagen och lämnar morgondagen åt honom.

Lina Jämstorp, Olofström: Tänk att få åka ut och se missionärerna och deras arbete på riktigt! En dröm skulle bli verklighet.

Missionärerna gjorde ett starkt intryck på mig. De har vågat åka ut till ett annat land med en helt annan kultur och andra människor. De har lämnat ett bekvämt liv för att berätta för andra om Jesus. Frimodigheten och tryggheten lyste starkt igenom.

Jag hoppas och ber att fler här hemma skulle bli nyfikna på och intresserade av missionen. Nu när jag själv har varit i Kenya och med egna ögon sett allt, förstår jag ännu mer hur viktigt det är att fler människor får höra om Jesus och vad han har gjort för alla.

Kenyaresan kommer att vara ett minne för livet, och det skulle vara roligt att få åka tillbaka!

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan