Jul i Etiopien

Svenskar som bor i Etiopien får fira jul två gånger! Den ortodoxa kyrkan firar jul den 7 januari och så gör även de evangeliska kristna i landet men västerlänningar har rätt att vara lediga 25 december. Det tycker vi är praktiskt för då firar vi julen så svenskt som möjligt med svensk julmat.

I Norden förknippar vi julen med vinterväder. I Etiopien är det vid jultid sol och grönska med kalla nätter, och så var det säkert i det heliga landet också, när Jesus föddes i Betlehem en gång för 2 000 år sedan. Så väl att budskapet ”I dag har Frälsaren blivit född åt er” inte är beroende av yttre förhållanden! Det är sant och gäller oberoende av stämningar och känslor. Den verkliga julglädjen vilar på fastare grund.

I Addis Abeba spelas julsånger i de stora affärerna precis som i varuhusen hemma, men man kan undra om ”Jingle Bells” hör hemma i Afrika. En del etiopier sätter in en cypress som julgran och pyntar den. Även om de flesta inte gör några större julförberedelser, så ska det helst skaffas nya kläder till jul, så även ute på landet. Äter man enkel och billig sås till indjeran (brödet) i vardagslag, ska det slaktas ett får till jul – eller åtminstone en höna!

En julaftonstradition är julbönen på Norska missionen (NLM) klockan fyra på eftermiddagen. Att vara med om julfesten tillsammans med våra vänner i Lutherska Kyrkan i Addis Abeba är en upplevelse! Programmet börjar vid tretiden på eftermiddagen och är inte slut förrän klockan nio på kvällen. Då har söndagsskolbarnen haft sitt program med sång och utantilläsning av bibelspråk – ibland hela kapitel! – alla kyrkans körer har sjungit sina julsånger, vi har fått lyssna till tre–fyra predikningar av goda predikanter, som bär fram ett fulltonigt evangelium om Herren Jesus, som föddes fattig, för att vi skulle bli rika, rika för tid och evighet.

I fjol var vi i den stora ortodoxa S:t Giorgis-kyrkan någon gång efter halv elva på kvällen. Mässandet var i full gång då. Diakonernas och prästernas monotona sång, den rytmiska dansen ackompanjerad av dovt trummande på den enorma trumman – allt var oerhört fascinerande. Hela tiden märktes vördnaden inför det heliga som konkret tog sig uttryck i att alla fick lämna skorna strax innanför dörren. Glädje över Jesu födelse finns också här, men har den djupa innebörden gått upp för de många som firar jul – och har den gått upp för dig?

Hanna-Karin Stark-Hechamo

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan