Nyårslöften

Vågar någon med tillförsikt och frimodighet gå ett nytt år till mötes? Ja, det är inte helt enkelt med tanke på en alltmer kaotisk och terrorfylld värld.

Vågar någon med tillförsikt och frimodighet gå ett nytt år till mötes? Ja, det är inte helt enkelt med tanke på en alltmer kaotisk och terrorfylld värld.

Våra löften

Det är inte ovanligt att vi i samband med årsskiften överväger och gör utfästelser för ett nytt år. I våra liv finns både det ena och det andra som kunde och borde vara annorlunda. Ibland lyckas vi förändra en del faktorer i livet till det bättre, andra gånger blir det pinsamma och t.o.m. smärtsamma återfall. Vår värld och våra åtaganden karakteriseras av nyckfullhet, ett liv av med- och motgång, en resa som upplevs som en berg- och dalbana.

 

Guds löften

Evangelium är Guds uppfyllda löfte om frälsning till en mänsklighet som lever ”utan Gud och utan hopp i världen”. Budskapets innehåll är en person – Jesus Kristus, världens Frälsare. Aposteln Paulus skriver: ”Ty alla Guds löften har i honom fått sitt ja. Därför får de också genom honom sitt amen, för att Gud skall bli ärad genom oss” (2 Kor. 1:20). Detta är ett fast, giltigt och utomordentligt tillförlitligt nyårslöfte. Vi uppmanas och uppmuntras även detta nya år till att vila i Guds uppfyllda löften: ”Bli starka i Herren och i hans väldiga kraft” (Ef. 6:10). I hans seger förmedlas också en vapenrustning, som blir oss till hjälp i den förestående kampen (6:11ff).

 

Missionslöften

Missionens Herre kallar sitt folk till fortsatt tjänst. Till att gå inte i egen kraft utan i förtröstan på honom som försäkrar: ”Jag har fått all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar… Se, jag är med er alla dagar intill tidens slut” (Matt. 28:18). Jesu lärjungar är satta att vittna om något alldeles unikt – sanningen om Jesus Kristus, hans lidande, död och uppståndelse: ”… att Messias skall lida och på tredje dagen uppstå från de döda, och att omvändelse och syndernas förlåtelse skall predikas i hans namn för alla folk, med början i Jerusalem” (Luk. 24:46- 47). Uppdraget är inte slutfört förrän vittnesbördet nått ut till alla folk (Matt. 24:14).

I den Helige Andes kraft skall uppdraget genomföras – och lyckas (Apg. 1:8).

 

Full aktivitet

På vilket sätt kan du och jag få verka för att uppdraget skall lyckas? Missionens Herre kallar oss att be, ge och gå.

Vi uppmanas att be. ”Skörden är stor, men arbetarna är få. Be därför skördens Herre att han sänder ut arbetare till sin skörd” Matt. 9:37-38.

Vi uppmanas att ge. ”Var och en må ge vad han har beslutat sig för i sitt hjärta, inte med olust eller av tvång. Ty Gud älskar en glad givare” 2 Kor. 9:7.

Vi uppmanas att gå. ”Frid vare med er. Som Fadern har sänt mig, så sänder jag er” Joh. 20:21.

”Uppdraget som förestår oss är svårt, men inte omöjligt!” Så uttryckte sig Tom Ridge, nytillsatt säkerhetsrådgivare i USA:s regering, efter terrordådet i New York i september förra året. Dessa ord kan tillämpas också på missionsuppdraget. Det förefaller mycket svårt, men är definitivt inte omöjligt. Jesus är Frälsaren och Herren! Låt oss därför i hans namn fatta mod och ta nya tag i de möjligheter som lägger sig till rätta för oss, nära och långt borta.

 

Resultatet

Herren sörjer själv för att uppdraget skall genomföras och lyckas. Vi kallas var och en att vara med, att plantera och att vattna. Gud sörjer för växten (1 Kor. 3:6-7).

”De som sår med tårar skall skörda med jubel. Gråtande går de ut och bär sitt utsäde. Med jubel kommer de åter och bär sina kärvar” Ps. 126:5-6.

”Men Gud vare tack, som ger oss segern genom vår Herre Jesus Kristus. Var därför fasta och orubbliga, mina älskade bröder, och arbeta alltid hängivet för Herren, eftersom ni vet att ert arbete i Herren inte är förgäves” 1 Kor. 15:57-58.

Roland Gustafsson missionsföreståndare

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan