Öppna för Jesus

Se, jag står för dörren och klappar på. Om någon hör min röst och öppnar dörren, skall jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig. Den som segrar skall få sitta hos mig på min tron, liksom jag själv har segrat och sitter hos min Fader på hans tron. Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna. Upp. 3:20–22.

Ibland kan det vara jobbigt att bli störd av dörrknackningar eller telefonsamtal, kanske inte minst nu mitt i advent, när vi har det som mest bråttom med alla julförberedelser och alla ”måsten” som ska uppfyllas.

Denna tid på året är nog den som mest av alla är förknippad med ganska tvingande traditioner. Ibland undrar jag om vi missar Jesus för alla förberedelser vi vidtar. Förväntningarna är så högt uppskruvade och allting är så fokuserat till en viss dag/helg att vi inte ”hinner med” att ta vara på nuet.

Är du och jag beredda att släppa in Jesus, som visar sig känna oss bättre än vi själva, i våra hjärtan och hem? Han har läst din självdeklaration. Han vet hur du lever tillsammans med din familj, hur du jobbar, hur du kör på vägen. Han vet vad du tänker, vad du pratar om. Han säger: ”Jag känner din gärningar.”

Ändå vill han komma in och hålla måltid med dig – ett uttryck för innerlig gemenskap. Han vill ge dig det du saknar: ett gott samvete, renat i hans blod; ljus mitt i ditt mörker, hopp mitt i din hopplöshet, lugn mitt i din oro, kläder till dig som är naken, syndernas förlåtelse för din synd och skuld, evigt liv åt dig som är rädd för den eviga döden. Om du bara hör hans röst och öppnar dörren.

Varför öppnar du inte? Vill du förbereda dig? Hur då? Han känner dig ju redan. Han vet allt om dig. Vad är du rädd för? Ja, jag vet att det finns så många men. Lägg nu undan dina men, alla dina måsten och knäpp dina händer och be till Jesus: Herre, du känner mig ju redan, du vet vad jag behöver. Jag kan inte dölja något för dig. Förlåt mig. Kom in till mig nu och mätta min själ med ditt goda. Det är bara du som kan tillfredsställa mina innersta behov. Jag förtröstar på dig och vill inget hellre än att få tillhöra dig. I Jesu namn. Amen

Att be är att öppna sig för hjälp utifrån. Bön ger också en delseger över vår fiende djävulen, som inte vill att vi ska vara beroende av Jesus. Bön är ett motgift mot vår stolthet.

Får Jesus komma in, vill han rensa upp i vårt inre. Hos dig såväl som hos mig finns det gott om utrymmen, som inte städats på länge. Jesus vill hjälpa oss att göra upp med sådant. Dåliga vanor, ouppklarade relationer, synder, som ligger och gnager, som hindrar ett gott samvete – tro inte allt blir avklarat på en dag, men Jesus vill fortsätta att arbeta med dig för att du mer och mer ska likna honom. Sackeus släppte in Jesus i sitt hem. Det fick konsekvenser även för hans relationer med hans tidigare kunder och medmänniskor. Det känner nog på, men Jesus vill att vi reder upp. Jesus vill vinna många segrar i ditt liv.

Men det bästa är ju ändå att få stå klädd i hans segerdräkt, i hans rättfärdighet. Då är jag säker på att få sitta på hans tron en gång i himlen. ”Den som har öron må höra vad Anden säger till församlingarna.”

Stefan Ekström, predikant, Kristianstad

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan