I mitten av juli gav Herren oss två dagar då vi fick lägga andra göromål åt sidan och helt ägna oss åt en högtid inför hans ansikte. Redan 1903 samlades folk i bygden till stormöte, på Udden i Hammarsjön. Men traditionen är långt äldre än så, fick vi veta.
Kristna Ungdomsförbundet i Sydsverige bildades som en följd av dessa sekelgamla storsamlingar. Men redan under Gamla testamentets tid församlade sig Guds folk för att låta sina tankar förnyas av Guds ord.
Hiskia, vars ord valts till mötestema, blir som 25-åring kung i Jerusalem. Landet har i stort sett vänt Gud ryggen, och läget förvärras allt mer. Hiskias inbjudan att fira påskhögtid sänds med ilbud från stad till stad, men man skrattar åt dem. Ändå samlas en stor skara i Jerusalem för att fira högtid.
Stor var också den skara som på Skogen i Örkelljunga samlades till KUS:s Sommarmöte 2003. Och Hiskias ord ”Med oss är en som är större” fick än en gång inge nytt mod i människor.
Vad står på din önskelista?
Orenhet, skuld och skam präglar vår samtid. Markus Hector visade hur Hiskia leder sitt folk till: 1) det som är smärtsamt men nödvändigt – att se det som är fel; att även jag står med skuld! 2) att se skulden bäras ut av någon annan (syndabocken) – jag är förlåten! 3) tacksamhet och lovsång, tillbedjan och offer!
Gösta Imberg påminde oss om vårt slaktade påskalamm – Jesu grav är början och inte slutet. ”Jesus slet av dödens bojor och band, samma kraft är verksam än i dag. Jag är förlåten, jag kan gå fri.”
Gud vände ryggen åt Jesus på korset, för att kunna vända sitt ansikte till oss och vara oss nådig. Enligt Sverre Bøe skedde detta inte på grund av någon önskan från oss, från FN:s säkerhetsråd eller någon missionsförening. Vad skulle vi ha skrivit överst på världens önskelista – mat till alla, medicin, fred…?
Lovsång ur hjärtat
Guds ords tilltal varvades med sång och musik, information om olika verksamhetsgrenar och uppehåll för måltider och gemenskap. Talarna tycktes i år stå ovanligt nära åhörarna, sången tycktes ovanligt varierad, informationsinslagen ovanligt jordnära och gripande och mötesdeltagarna ovanligt soliga i blicken.
– Jag är förlåten… ”Ja e föloten, ja e föloten!” Tvååringens skånska dialekt försöker följa melodin.
– Vem sjöng så? undrar jag.
– ”Flickona på sommamötet!” kommer svaret snabbt. Både ung och gammal får intryck att ta med sig hem.
– Du är utan ursäkt, påtalade Rune Gustavsson – du står utan försvar inför Gud, om du inte stämt in i lovsången till honom. Du kan inte säga: ”Jag visste inte om den!” Men den nya sången lär du inte av sommarskogen eller stjärnhimlen, utan endast genom Ordet om Jesus.
Ett sommarmöte är inte bara ett möte med sommar och sol. Det är mer än skratt och sång, gamla bekanta och nya bekanta. Det är en plats där Gud vill möta människor. Visserligen ska alla få ett möte med honom en dag, men vilken oskattbar tillgång vi har i att få lära känna honom redan nu, i nådens tid!
Sommarmötet upplevs också av många som en manifestation. Vi är många, vi finns! Välkommen att vara med! Ty med oss är en som är större! Hans Weichbrodt berörde dessa båda aspekter. Den trasiga hinken behöver ständig påfyllning. Och den frustrerade Petrus vågade på Jesu ord lägga ut näten inför tusentals åskådare på stranden – och båten blir överfylld med fisk. Men då lämnar Petrus fiskeriet och följer Jesus i stället.
Det omöjliga har skett
Det kristna livet, såväl som skapelsen och frälsningen, tillhör det annars omöjliga, det som endast Gud kan göra möjligt. Han är ”all-mäktig”, som Thomas Nilsson uttryckte det; han kunde även flytta solvisaren tio steg tillbaka för Hiskia.
Också i vår tid sker det som är omöjligt för människor; människor förs in i Guds rike. Vi fick färsk information från missionsfälten och ärliga inblickar i missionsarbetarnas glädjeämnen och bekymmer, både av tillresta representanter och genom direkt telefonkontakt med Peru, där klockan var fem på morgonen.
Även KUS:s verksamhet i vårt eget land uppmärksammades. Konfirmandlägren når allt vidare och ett specialnummer av ungdomstidningen Insidan har fått stor spridning och sprängkraft på skolorna. Avgående korttidaren Erik berättade färgstarkt ur hjärtat om hur de – trots att skolorna helt opartiskt ska undervisa om alla religioner – med tillstånd av lärare och rektor på lektionstid ”på ett mycket partiskt sätt” får berätta om Jesus och den kristna tron.
Har du också hört något om Jesus, fått ett sommarmöte med honom? Har du liksom Erik ”tagit parti” för Jesus och öppnat hjärtat för honom, som är större än våra fiender? Då är du på den segrande sidan!
Michael Andersson, Görslöv, Höganäs