Saxat om församlingsbygge
Tänk dig att du skall…
Tänk dig att du skall bygga församlingar.
Du har ingen strategi.
Du har inga fasta mål.
Du har nästan inga pengar till att utföra arbetet.
Du känner nästan inga människor.
Dem du känner, känner du inte tillräckligt för att veta vad du kan förvänta av dem.
Du pratar inte samma språk som de.
Dina intressen och din livssituation är annorlunda än deras.
Du vet inte vad som är viktigt, mindre viktigt eller viktigast.
Du förstår inte deras tidsperspektiv.
Du skrattar inte åt samma saker.
Därför blir du osäker på din egen bakgrund och kultur. Är sättet en skandinav ser på världen riktigare än det synsätt en latinamerikan har?
Hur normal är du egentligen? Det du själv har i ryggmärgen av känslor, värderingar och hållningar, hur mycket av detta är kulturellt och hur mycket genuint kristet? Hur skall man veta? Vad skall man föra vidare och vad skall man vara återhållsam med?
Det gäller yttre former, sång och musik, liturgi, men även själva innehållet i förkunnelsen. Vilka frågor är viktiga att besvara? Från vilket håll kan människorna närma sig Gud? Vad är relevant? Vilka gemensamma beröringspunkter har vi?
Finns det någon ”avfyrningsramp” för evangeliet? De flesta tror ju på Gud här, även om de saknar en frälsande tro. Vilka föreställningar har de om Gud? Vad måste rivas ner innan man kan bygga nytt?
Samtidigt vet du att:
Alla människor måste bli frälsta,
Jesu kors är enda vägen,
Gud kan befria människor från falska föreställningar, trosmässiga, tankemässiga, känslomässiga eller kulturella.
Anden är densamme.
Det är en Herre, en tro, ett dop.
För Gud gör inte skillnad på jude eller grek, kvinna eller man, slav eller fri. Gud har i Kristus brutit ner fiendskapen för att i sig själv skapa de två till en kropp, med sig själv som huvud.
Jesus har kallat oss att följa honom och lovat att gör oss till människofiskare.
Bjørn Wang (Utsyn 2003/18)
Danska missionärer till Kambodja
Luthersk Missionsforening (LM) i Danmark sände i september sina första missionärer till Kambodja.
Under flera års tid, då man bl.a. besökt landet vid två tillfällen, har LM övervägt möjligheten för ett nytt missionsfält och nu är det klart. Inledningsvis samarbetar man med kristna organisationer av annan kyrklig tradition eftersom där inte finns några etablerade lutherska kyrkor – en utmaning som man ändå med frimodighet önskar gå in i. Deras första missionärer skall arbeta på en bibelskola men efter hand räknar man med mer social-diakonal verksamhet. Behov är stora i Kambodja som enligt vissa beräkningar bara har 0,3% kristna. Planen är att så snart som möjligt ha 2–3 missionärsenheter på plats för att snabbt kunna etablera sig, och i LM:s tidning (Tro & Mission 29/8) läser vi om utsändningsfesten för LM:s första Kambodjamissionärer, Annelise och Axel Rye Clausen, som tidigare varit missionärer i Tanzania (1984–96).
”Det är en historisk dag för LM. Efter mycken eftertanke är vi idag framme vid startstrecket. Behovet finns, för den andliga nöden är stor. Tack för att ni vill resa, det är guld värt att sända några med så mycket missionserfarenhet,” hälsade missionssekreterare Bent Olsen, och generalsekreterare Leif Rasmussen sade vid avslutningen: ”På Kambodjas flagga finns ett tempel. I eftermiddag hänger det vid sidan av vår korsmärkta flagga. Vi har ett viktigt budskap att föra in i den kambodjanska kulturen. Om inte vi går med budskapet, vem skall då göra det?”
Enligt nyligen inkomna uppgifter kommer också ett par från Evangelisk Luthersk Mission (ELM) i Danmark att bli utsända som LM:s missionärer till Kambodja under 2004. Även om de själva har valt att resa ut för en systerorganisation står ELM:s Köpenhamnsförening bakom dem. Som upplysning kan nämnas att ELM vanligtvis sänder sina missionärer genom MBV, som genom detta får en första kontakt i Kambodja. (aktuell info: www.dlm.dk ; www.cambodia. gov.kh)
Peru
I den danska tidningen Tro & Mission (29/8) återfinns en intervju med generalsekreteraren för den Evangelisk-Lutherska kyrkan i södra Peru, Felix Vargas, som nyligen besökte Skandinavien.
I den peruanska nationalsången betonas ”Vi är fria…”, men Felix menar att folket vid självständigheten inte blev fria utan endast fick nya ledare som har utnyttjat sin position mycket mer till egen fördel än till folkets. ”Det behövs utbildning. Bibeln säger att ett folk utan kunskap är förlorat. Samtidigt måste tilliten mellan folket och landets ledare återupprättas.”
Det är endast genom att förkunna och praktisera evangeliet som man kan råda bot på den modlöshet och hopplöshet som många platser i Peru präglas av idag. ”Endast genom evangeliets kraft kan ett fritt och rättfärdigt samhälle byggas i Peru.” Och, påpekar han, det omvända gäller att om skandinaverna överger evangeliet kommer den höga nivå av frihet och rättigheter som byggt upp här att förfalla igen. ”Ni är fria. Men den frihetstanken, som finns i ert samhälle, kan också rycka ungdomar från missionsföreningen och ut i världslighet. Friheten kan missbrukas.” Det som gjorde störst intryck på honom vid besöket i Danmark och Norge var kärleken till missionen, och det personliga ansvaret hos missionsvännerna. ”Mitt största hopp är att vi skall vara en missionerande kyrka som kan påverka samhället och medverka till förändringar”, avslutar Felix.
Henrik Birgersson