En Gud med sår

JESUS ÄR AKTUELL IDAG

Vi har nyligen tagit del av ’Jesus-debatten’. Bland många olika röster har ändå hörts att Jesus är Herre, sann Gud och sann människa. Och nu ses ’Jesusfilmen’ – och det skrivs spaltmetrar om den. Många upplever budskapet oerhört starkt, men våldet lär vara nästan outhärdligt. Filmen handlar mycket om lidandet och döden, men påsken är framför allt en seger.

Mina tankar kretsar mer kring påskens drama enligt evangelierna – och vi lyfter fram händelserna i Jerusalem, troligen i början av april år 30. Men redan drygt tusen år tidigare firas påsk i Egypten, ett felfritt lamm måste slaktas och blodet blir räddningen för Israels folk.

Profeten Jesaja skrev ca 700 år före Kristus om honom som Tjänaren. Genom hans sår blir vi helade. I Sakarja 13 står ett par märkliga meningar: Vad är det för sår du har på din kropp? …Dem har jag fått där hemma, hos mina närmaste.

Påsken visar oss vem Gud är och vad verklig kärlek är. Gud har kommit för att tjäna oss. Gud offrar sig för dem han älskar. Denna ofattbara kärlek kan både döma och hela, döda och göra levande. För samma kraft som uppväckte Jesus från döden är verksam här idag. Nu. I den som tror. Det är också ofattbart, men Guds Ord säger det. Det händer något med den som blir kristen. Det gamla dör och ett nytt liv börjar – men nu är det Jesus som lever i mig. Så ska ni se på er själva.

Nu får vi låta honom betjäna oss, vara beroende av honom. Han har gett oss ett exempel. Vi får tjäna varandra och möta den uppståndne i varandra. Ofattbart.

Eva Andersson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan