Smittande tro och tändande gnistor

Ibland läser man en bok och känner: Den här boken måste jag snart läsa på nytt. Jag har några sådana böcker som kommer att följa mig genom livet, vissa i teologi och några inom andra områden. Nu har jag stött på en ny bok som jag kommer att återvända till många gånger i framtiden, Malcom Gladwells bok Den tändande gnistan (Pan/Prisma 2003).
Författaren, en amerikansk journalist, har intresserat sig för vad som gör att det ”tänder till”. Han kommer in på fenomen som rör nästan allt mellan himmel och jord, från epidemier till varför företaget Gore Tex är så framgångsrikt (de tvingar alla underavdelningar att knoppa av sig när antalet anställda passerar den magiska gränsen 150 personer!). Han kommer in på varför skomärket Hush Puppies hade en våldsam försäljningsframgång 1994–95 – varför gäspningar ”smittar” – varför våldet i New Yorks tunnelbanor sjönk när man målade om alla tåg som blivit vandaliserade…
Gladwells bok är intressant ur många perspektiv och givande för alla som är intresserade av politik och samhällsfrågor. Han lyckas nämligen identifiera många av de sociala strukturer som genomsyrar inte bara samhället utan även många kristna sammanhang. Det som slog mig var framför allt detta: Jag har sällan läst en bok som, utan att fokusera kristna perspektiv (bortsett från några korta passager, t.ex. när han förklarar varför John Wesley och inte George Whitefield blev metodisternas store ledare, s. 141), hela tiden inspirerar till evangelisation.
Gladwell menar att de personer som sätter igång de processer han studerar kan kallas för Förenare, Vetgiriga och Säljare. (Vi har många sådana i våra kristna sammanhang!) Han menar t.ex. att det som utlöste den amerikanska revolutionen var det faktum att silversmeden Paul Revere, som i april 1775 ryktesvägen fick höra att brittiska (kolonial)trupper skulle göra en räd, hade ett så utvecklat kontaktnät. Med hjälp av detta nät fick Revere igång en revolt, som ledde fram till självständighetsförklaringen 1776. Revere startade en revolution, men möns­t­ret påminner om starten på en väckelse!
Många exempel tas från medicinska sammanhang. Gladwell kommer bl.a. in på en gonorréepidemi som under lång tid härjade i Colorado Springs, en stad med drygt 100 000 invånare. När sjukvårdspersonal försökte undersöka hur smittsprid-ningen gick till, visade det sig, att den hade sin kärna i – livssti-len hos 168 personer.
Vänd på perspektivet! Tillämpa detta på kristna sammanhang, på evangelisation och bönegrupper. Om det räcker med 168 personer för att hålla igång en medicinsk epidemi i en stad av Umeås eller Uppsalas storlek – då borde det väl räcka med 50 brinnande kristna personligheter för att det skall hända saker i Kristianstad, Hässleholm och Kungsbacka?
Det som framför allt fascinerat mig med boken är ett mycket intressant faktum: Att några få personer kan utföra så mycket om de är hängivna, ’brinnande’.
Vi människor kan inte i egen kraft starta en väckelse, men vi kan vara bättre eller sämre Guds redskap. Hängivna människor kan uträtta storverk! Kyrkohistorien flödar över av exempel på sådana människor. Gud behöver sådana människor också i dag. Han vill att vi alla skall brinna för hans sak!
Vänta stora ting av Gud! Våga stora ting för Gud! (Carey)

Rune Imberg
Rektor, Församlingsfakulteten, Göteborg

Varmt tack till Rune Imberg för flera års medverkan! Per-Martin Hjort, Vinslöv, tar över pennan – välkommen som ny skribent under I Fokus!

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan