Guds rike är nära!

När Johannes Döparen hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: ”Tiden är inne, Guds rike är nära.”  mark. 1:14–15

Fram till nu har Jesus haft en lågmäld profil sida vid sida med Johannes. Egentligen borde han väl ha gått under jorden och legat lågt när myndigheterna fängslade Johannes för regimkritik. Men Jesus gör tvärtom: han inleder en ännu mer offentlig verksamhet. Han besöker varenda stad och by i Galileen, och för att snabbare hinna ännu mer kallar han till sig lärjungar, som han utbildar, utrustar och utsänder som apostlar – för att göra som han: förkunna, hela och befria. Från Galileen sprids ryktet både till Jerusalem och utomlands. Folk strömmar till och snart talas det inte om något annat. Det är som om Jesus inte kan skynda sig fort nog att överallt förkunna:

– Tiden är inne!

När det ser som mörkast ut – när Israel lider under en övermäktig ockupationsmakt, när den förste profet Gud sänt på 400 år blir fängslad – då är tiden inne för Guds ingripande. För dem som var mitt inne i lidandet kunde det se ut som om Gud övergivit dem. Men efteråt blev det tydligt att när det var som mörkast var Gud som mest aktiv; när Gud kändes som mest avlägsen var han som närmast. Detta är snarare en regel än ett undantag: vi är ofta blinda för Gud (som om inte bara mörkret gör oss blinda, utan att även ljuset av hans närvaro bländar) och vi ser hans handlande som tydligast i backspegeln. Och liksom gryningen är som närmast när det är som mörkast, förkunnar Jesus:

– Guds rike är nära!

Guds rike är där Guds vilja sker. Så är det inte i dag. Det pågår ett universellt (hela skapelsen är inblandad) uppror mot Gud. Människans syndafall har dragit med sig död, lidande och nöd, och hela tiden sker saker mot Guds vilja. Men en dag ska hela universum bli Guds rike. Allt som inte är enligt Guds vilja ska då utrotas. Jesu förkunnelse att Guds rike är nära är ett fantastiskt budskap, som är bara en kort (men hur kort vet vi inte) tid från sin uppfyllelse.

Samtidigt är Han själv Guds rike. I honom sker Guds vilja helt och fullt. Men återigen: de flesta missade att den fattige snickaren från Nasaret var Gud själv. När Jesus undervisar om hur nära Guds rike är, säger han det sensationella: Guds rike är inom er.

I en kristen, som egentligen är delaktig i upproret mot Gud, flyttar Jesus in. Guds rike finns nu sida vid sida med den bortvända viljan. Steg för steg i en daglig kamp tar förlåtelsen makten över synden, kärleken över själviskheten, ödmjukheten över högmo­det … Många slag förloras, men den som håller sig nära Jesus får hela tiden ny påfyllning av himmelrikets krafter. Och på den yttersta dagen, när också i henne allt som inte är Guds vilja slutligen förintas, blir hon, liksom resten av skapelsen, i fullständig harmoni med Gud, med universum och med hur hon var tänkt att vara: då är allt Guds rike.

 

Bön: Kom nära med Guds rike nu, Jesus!

Dan Sarkar

Komminister, Broby

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan