Saknar du något?

Var glad! Och stolt, för just nu sitter du och läser en tidning som mindre än en promille av Sveriges befolkning prenumererar på. Vaddå stolt, kanske du tänker. Det hade väl varit roligare om hela Sverige läste Till Liv? Jo, men vänd på det. Tänk i stället att ”du har nånting som andra saknar, du har nåt som andra inte har”. Nu blir jag säkert anklagad för stöld, för citatet ovan är taget från chipsreklam. Ganska komiskt att gammal reklam kan fastna så, men jag tror att just denna har något att säga oss. Reklamen ser ut som följer: En man är uttråkad och deprimerad, när en av hans kompisar drar med honom till en låda. När lådan öppnats är den full av chips och den deprimerade mannen skiner upp och säger: ”Du é en riktig kompis!” och sen kommer slogan: ”… har nånting som andra saknar, du har nåt som andra inte har.” Tänk vad lite det behövs för att muntra upp en medmänniska. Visst är det en banal bild med chipsen, men omtanken är ofta tillräcklig för att en person ska må bättre.

Jag hörde om en undersökning med slutsatsen att svenskar är världens mest individualistiska män­­ni­skor. Detta är tyvärr inget som förvånar, utan snarare något som man ser tydligt i vardagen. Anledningen kan vara rädsla för att släppa andra människor in på livet och kanske även en rädsla för andras reak­tion eller för att bli sviken. Rädslan i sin tur kan leda till att man har svårt att lita på människor och så småningom även att respektera dem. Kan man inte lita på en människa, är en äkta, sann kärlek svår att uppnå och bristen på respekt kan leda till våld i någon form – fysisk eller psykisk. Det är någonstans i denna process som samhället befinner sig. Dagligen ser vi bevis på detta, kanske framför allt genom media, men även i samtal/diskussioner som förs på stan, jobbet eller på bussen.

Därför tror jag att vi behöver ändra på vår attityd. Vi behöver visa människor respekt, lita på och ge vårt förtroende till andra, och framför allt börja bry oss om varandra – bli ”en riktig kompis”! Varför ska vi göra det? Jo, för vi tror vi ”har nånting som andra saknar”. Jesus gjorde allt det här för oss människor: Han umgicks med samhällets utstötta, hjälpte de fattiga, såg människor och brydde sig. Han tog det till och med till sin yttersta konsekvens och dog och uppstod för oss. Denna kärlek får du och jag ta emot och sedan hjälpa till att sprida.
Tänk att få ta med en vän till Gud så att hon/han skiner upp och utbrister: ”Du é en riktig kompis!” För visst blir det roligare när det vi har är något som ingen saknar!

Simon Nilsson, ordf. i Evangelisk Luthersk Ungdom

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan