Ut i solen

Trädgårdsdags. Gräsklippning och ogräsrensning. – Jovisst är det underbart med en trädgård. Men ack så svettigt ibland. (När vi en gång bad en av sönerna att ta ett tag med gräsklipparen, upplyste han oss om att det faktiskt finns grön asfalt!)

Nu var jag inne i det sista hörnet av trädgården och röjde. Allt löv och krafs skulle bort. Mördarsniglarna sägs gilla aningen ruggiga miljöer. Härifrån gör de också sina raider ut bland de små späda, goda bladen.
Jag hade bestämt mig för att ta krafttag och röja undan i skumrasket. Men – döm om min förvåning när jag bland gamla löv och annan bråte hittade en bortglömd kruka som hade något livskraftigt i sig. Under lager av gamla bruna, tråkiga blad hade något grönt, skönt arbetat sig upp. Jag tog med glädje växten i mina händer, torkade bort jord och smuts. Och sa: Förlåt!
Vi hade sent i höstas satt växten där för att låta den vila och ta igen sig. Men så glömde vi kvar den.
Nu kom växten kvickt ut i ljuset och solen. Och den har tackat för hjälpen genom att på nytt sprida fägring till glädje för oss och andra.

När jag höll växten med de bleka, rangliga bladen i mina nävar, började jag tänka på mig själv och mitt liv. Ibland känns det som att den store Trädgårdsmästaren lyfter in mig i skuggan ett tag. Han ser att jag behöver vila i lugn och ro för att hämta nya krafter.
Skillnaden mellan Jesus Kristus och mig är att Han aldrig glömmer. Jesus har fullständig koll på varje ’planta’. Han vill vara med både i skuggan och i solen och ge näring till växt och mognad.
Men – eftersom vi inte är några viljelösa varelser kan vi avvisa Trädgårdsmästarens ambition att lyfta oss ut i solskenet, värmen och växten. Så kan vi bli kvar i bråten bland sniglarna. Vi kanske skäms för allt dumt vi gjort och därför låter vi höstlöven täcka över den skuld, skam och grämelse vi kan känna. Men det är inte bra att låta eländet vara kvar därinne. Det känner och vet vi.

Det helt suveräna med Trädgårdsmästaren Jesus är att då vi ber Honom om hjälp vill han inget hellre än att ge den och ta hand om oss. Han vill förlåta och befria oss från allt ont, till allt gott.
När Jesus väl fått sin goda vilja igenom börjar det inom mig höras kvitter och lovsång – liksom från körsbärsträdet på tomten.
Stig Ekelund

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan