Det resta korset

På den dagen skall Herren för andra gången räcka ut handen för att friköpa en rest av sitt folk … Han skall resa ett baner för hednafolken och samla de fördrivna av Israel och de kringspridda av Juda från jordens fyra hörn. Då skall Efraims avund upphöra och Juda fiender utrotas. ur Jes. 11:10–13.

Kapitel elva i Jesaja bok är en messiansk text – den handlar om vad Jesus ska göra när han kommer ca 700 år senare. Messias ska friköpa, resa ett baner samt samla sitt kringspridda folk (v. 11–12).
• Första gången Gud friköpte sitt folk var när Israel befriades ur Egypten. Det var en förberedande räddning som pekar fram mot en ännu härligare räddning, Guds andra aktiva handling, då Jesus med sitt eget blod köpte oss fria från syndens slaveri. Alltsedan Adams uppror mot Gud i paradiset (1 Mos. 3) har människans gemenskap med Gud varit bruten. När Jesus dör på korset försonar han människan med Gud och gör det möjligt för oss att försonas med varandra – gemenskapen helas. Jesus köper oss fria från vårt dödsstraff och besegrar djävulen.
• Samtidigt reser han ett baner, korset, ett segertecken. Ett baner eller en flagga användes i krig av åtminstone två orsaker. För det första för att hålla ihop folket – samla dem för att gemensamt kunna försvara och attackera motståndarna. För det andra för att hålla modet uppe i motgång och svårighet samt inspirera till fortsatt kamp.
Korset är samlingspunkten för alla kristna, ett enhetens tecken. Det finns en kraft från korset som gör att vi kan leva i försoning med Gud och med varandra. Korset är den enda punkt som kan samla helt olika människor samman som syskon. Ibland möter vi människor vi inte känner eller kan tala med och ändå förstår vi att de också fått nytt liv i gemenskapen med Jesus. Det stärker vår tro, skapar enhet och förhärligar Jesus.
• Kristi kyrka samlar människor med olika bakgrund, även om det ibland mänskligt sett är omöjligt. Gud har lovat välsigna denna gemenskap, trots alla olikheter som finns mellan oss människor. Korset suddar inte ut olikheterna utan bevarar dem och hjälper dig och mig att bli de vi är skapade att vara – att bli oss själva – samtidigt som vi liknar Kristus (Fil. 2:5). Vi kallas att leva med mångfalden och tjäna varandra i kärlek.
Vid syndafallet blev Adam och Eva skilda från Gud, friden bröts. Än i dag ser vi att det onda driver människor bort från varandra och från Gud. Hur är det i ditt liv? Finns det ouppklarade trassligheter som förstör gemenskapen med Gud och med andra människor? Har du svårt att ödmjuka dig under andra? (Jfr Ef. 5:21.) I så fall kallas du att reda upp det, nu. Gud vet redan om det och väntar bara på att du ska våga erkänna det. Genom Jesus, den andre Adam, erbjuds vi frid med vårt ursprung. Korset tar bort det skadade och gör det möjligt för friden att få övertaget. Men friden är bräcklig. Enheten finns bara hos Jesus och vi har så lätt för att komma bort från honom.

Vår kallelse är att följa Jesus, se på honom, sätta honom först i våra liv, tala med honom om allt hela tiden – en härlig förmån! Under korsets flagga vill han inspirera oss till fortsatt kamp, tillsammans med våra trossyskon, för det goda i vår omgivning genom att sprida budskapet om Jesus, trots yttre och inre motstånd.

Bön: Tack, Gud, för att du genom Jesus död på korset köpt mig fri från fördömelsen! Hjälp mig att leva i gemenskap med dig och mina syskon i tron. Visa mig när jag blir stolt och inte längre vill tjäna min medmänniska så som Jesus tjänat mig. Låt många i min närhet få lära känna dig som du verkligen är. Amen.

Håkan Ekström, ELM-predikant och sjuksköterska, Markaryd

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan