Sjung evangelium!

Med full energi och uppräckta händer står kören upp och sjunger. Glädjen smittar av sig och de som lyssnar gungar med i rytmen. Det är jubel i rösterna när det hoppfulla budskapet om Guds stora nåd klingar ut. Detta är gospel – evangelium!

Ett namn som ofta kommer upp i samband med svensk gospel är Jonas Engström. Han har arbetat mycket med stora gospelarrangemang som Stockholm Gospelkör Festival, varit kapellmästare i Credokören under flera år och han var pianist när man startade gospellinjen på Glimåkra folkhögskola. I dag arbetar Jonas som frilansande körledare på heltid för att sprida evangelium med hjälp av gospelmusik.

Upprepning av det viktigaste
Jonas Engström leder bland annat gospelkören One Nation med 24 sångare från nordvästra Skåne. Bodil Månsson och Nilla Borg är två engagerade medlemmar i kören och de berättar att det finns mycket glädje i att sjunga gospel.
– Sättet man sjunger på är så kraftfullt, säger Bodil, och Nilla instämmer och tycker att det är enormt mäktigt att stå i kören och lyssna på samspelet mellan stämmorna.
– Gospelns texter upprepar ofta centrala budskap som ”Jesus älskar dig” och ”Han regerar”, fortsätter Nilla. Jonas lyfter fram stroferna så att de blir tydliga och får landa i oss när vi upprepar orden om och om igen. Musiken har en fantastisk förmåga att hjälpa oss att memorera text.
Nilla berättar också att i One Nation lär de sig alltid texterna utantill, och hon upplever att hon därför bär med sig texterna i vardagen.

Musiken bekräftar evangeliet
Både Nilla och Bodil talar om att gospel har en unik förmåga att beröra och engagera. Jonas menar att när man sjunger gospel kan budskapet om Jesus kärlek landa i våra hjärtan och ibland beröra på ett djupare sätt än en talad predikan. Gospel speglar nämligen hela livet, från djup smärta till jublande glädje. Vi kan genom den förankra våra känslor i kroppen och uttrycka vår tro.
– I gospelkören har jag möjlighet att sjunga ut det jag tror på, med hela kroppen, berättar Bodil. Musiken ger mig möjlighet att förmedla min tro med både uttryck och innehåll, och den bekräftar evangeliet.

Gospel som gudstjänstmusik
Jonas har bjudits in till många församlingar för att inspirera och utbilda i hur gospel kan användas i gudstjänsten.
– I USA används gospel till 90 % i gudstjänsten. Att lyssna på gospel i konsertform förekommer bara till liten del. Här i Sverige har det länge varit tvärtom.
Jonas brinner för att förändra vår syn på gospel, så att den får hitta sin roll i vår svenska gudstjänst.
– Tanken är inte att kopiera den afroamerikanska musiken som har skapats utifrån sina rötter. Nej, vi i Sverige måste våga skapa gospel som inspireras av våra rötter. All kyrkomusik har till uppgift att förmedla evangelium, inte att konservera en specifik musikform, säger Jonas med ett eftertryck som visar hans stora passion.

Gospel förnyar
För att skapa ny gospel för vår tradition som är präglad av vår kultur arbetar Jonas med att tonsätta Svenska kyrkans liturgiska delar. Bekanta texter, som till exempel ”Herre hör vår bön” och ”Barmhärtige Gud”, kan genom en ny melodi på nytt bli levande för gudstjänstdeltagaren. Det behövs mer sånger med sven-ska texter eftersom budskapet då kommer närmre lyssnaren.
– Jag sjunger gärna på svenska eftersom det är det språket som jag vanligtvis talar med Gud på, säger Bodil. Men det finns även fördelar med att sjunga sånger på engelska
eftersom ovana lyssnare, eller sångare, vågar närma sig texter som man inte gjort om de varit på svenska.

En missionsform som går hem
Kören One Nation har fått många tillfällen att vittna genom sin sång. Jonas ser vikten av att missionera och har ordnat spelningar på företagskonferenser, i Lokal-TV, på Helsingborgsfestivalen och i Gospel Brunch, som ordnas i samarbete med the Tivoli i Helsingborg.
– Här möter kören andra människor än de som finns i kyrkorna, säger Jonas, och musiken uppskattas hos dem som lyssnar.
Jonas har, efter flera års erfarenhet av att leda gospelkörer, märkt att människor som inte är kyrkvana är öppna för att lyssna på gospel. Då får kören dela med sig av det glada budskapet – som senast i september på Kulturkalaset i Lund, då flera hundra i publiken fick höra He is our hope – Jesus, Han är vårt hopp.

Hanna Engelbrekt, Örkelljunga

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan