Så var sommaren över

Är det inte lite så det känns när man nu skriver ”september”? Jag är tacksam över sommaren som gick. Herren var med och gav så mycket. Jag hade kunnat ägna många bloggposter på ELMs hemsida åt sommarens bästa stunder, kanske göra en topplista: ”Mina bästa sommarstunder 2011.” Men i stället vill jag berätta om sommarens vändning.
Jag hade planerat sommaren dåligt. Kombinationer av arbete och semester på samma gång, allt för optimistisk när det gäller tidsåtgång för olika uppdrag och projekt. Och i månadsskiftet juni/juli tänkte jag att jag kommer vara tröttare när sommaren slutar än när den börjar, och jag kommer aldrig att kunna fullgöra vad jag tagit på mig. Kraften och glädjen var på väg bort.

Så skulle jag till Snärshult och predika på ett tältmöte. Vi hade goda vänner hemma och jag hade nog helst suttit kvar vid köksbordet och pratat hela kvällen. Men jag plockade ihop vad jag skulle ha med mig – Bibel, halstabletter och bilnycklar, och gjorde mig klar att gå. Då såg en av våra vänner på mig och sa: ”Erik, fortæl dem om Jesus!” Så viktigt var mitt uppdrag den kvällen, och så enkelt. Jag satte mig i bilen. Glädjen började återkomma …
Efter predikan sjönk jag ner på främsta stolsraden i tältet. Trött. Sånggruppen gick fram för att sjunga. En gammal sång: ”Hemma, hemma får vi vila. Efter slutad kamp och strid. Hemma, hemma hos vår Fader …”
I den stunden vände Herren min sommar. Hans löfte om vila träffade mig, uppfyllde mig. Och gav en glädje i både arbete och vila under resten av sommaren.

September? I barnens månadstavlor är det höstfärger. Lite vemod över att sommaren är slut blandas med förväntan på hösten. Hösten är arbetstid, javisst, men också skördetid. På danska heter skörda ”høste”. Jesus säger: Skörden är stor, men arbetarna få. Be därför skördens Herre att han sänder ut arbetare till sin skörd. Gå ut! (Luk. 10:2f.)
Låt hösten 2011 bli en tid för arbete i Guds rike, i tjänst för skördens Herren. Han sänder oss, följer oss. Och väntar på oss när vi kommer tillbaka, när vi kommer hem.

Erik J Andersson, missionsföreståndare i ELM, Örkelljunga

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan