Barn behöver förbön och bidrag

3000 barn lever på gatorna i Kenyas fjärde största stad, Nakuru. För snart tio år sedan öppnades centret Bethesda och ELM har i många år haft medarbetare där. Nu har DU chans att hjälpa några barn!

Äntligen drar elms fadderprojekt KIND – Kids In Need – igång och du är mycket välkommen att vara med! KIND betyder vänlig, hjälpsam, snäll, och god.

Jesus, vår förebild
Jesus är vår största förebild. Han gjorde aldrig skillnad på folk, han var hjälpsam, vänlig och god och han såg människors behov. Vi kan läsa i Bibeln om att Jesus ofta mötte människor som inte samhället såg som värda att bry sig om. Det var prostituerade, fattiga, hemlösa, skattefuskare, tjuvar och banditer. Det fanns människor som varit sjuka i många år och som längtade att få bli befriade och helade från sina plågor.
De ville att Jesus skulle säga något till dem, de ville kanske bara röra vid hans mantel eller bli befriade från de djupa sår som satt sig i hjärtat och som aldrig riktigt ville läka. Alla dessa människor hade något gemensamt: de längtade efter att få bli upprättade, få tillbaka sitt hopp och sin värdighet. Samma längtan finns hos barnen som vandrar omkring på Nakurus gator.

Många barn har hårda liv
Barn väljer inte att lämna sina hem för att leva på gatan. De blir tvingade av olika orsaker. Kanske finns det inte tillräckligt med mat på bordet, föräldrarna har inte förmågan att ta hand om sina barn, ge barnen kärlek och trygghet, något som för många av oss är en självklarhet. Det kanske inte finns pengar att betala skolavgifter och då stängs ytterligare en möjlighet: att gå i skolan. De mest grundläggande behoven är inte tillgodosedda och det leder oftast till en desperation som till slut tvingar barnen ut på gatan för att tigga. Gatulivet är hårt och tufft och många börjar sniffa lim för att inte känna den kurrande magen som skriker efter mat, sorgen över att vara övergiven eller kylan som kommer smygandes om nätterna.

Gatubarnsarbetet på Bethesda
Bethesda Children Ministry – ett arbete bland gatubarn i Kenya – har fått göra skillnad i många barns och ungdomars liv. Det finns många exempel på hur Jesus verkligen har varit på Bethesda och helat. En liten flicka fick livet tillbaka efter att ha varit helt okontaktbar – många som då träffade henne beskrev henne som handikappad.
Två bröder kom till Bethesda i slutet av 2009, de var sjuka och undernärda och dess­utom mycket rädda och skygga av sig. Efterhand som de fick krafterna tillbaka och återhämtade sig växte också deras förtroende för människorna som fanns på centret. I dag är de två lyckliga bröder som går i skolan och jag vet att de är mycket tacksamma för allt de fått. Utan Bethesda tror jag ärligt talat att pojkarna inte hade överlevt.

Vilka stöttar Bethesda? Jo, det gör ELM.
Vilka är ELM? Jo, det är du och jag.
Ditt bidrag gör skillnad – vem du än är –och ger nytt hopp till barn som förlorat allt.
Vem vill bli fadder?
Fadder – vad innebär det?
Att vara fadder innebär att du får understödja ett barn på Bethesda, både ekonomiskt och i bön. Genom att ge 250 kr varje månad via autogiro så understödjer du ett barn. 200 kr går direkt till Bethesda och 50 kr går till administrativa omkostnader. Din gåva gör det möjligt för ett f.d. gatubarn att få ett hem inklusive mat, kläder, omvårdnad och skolgång. Några av dem som redan genomgått rehabiliteringen har flyttat hem till sina familjer, men de har regel­bunden kontakt med Bethesda som betalar bl.a. deras skolavgifter.
Du kommer att få information om och bild på ditt barn, och informationen uppdateras varje år. Du har också möjlighet att kommunicera med ditt barn via brev och mejl och hålla kontakt med Bethesdas personal angående ditt barns utveckling. Du kan lätt och enkelt gå in på www.elmbv.se/fadder och anmäla dig – eller kontakta ELMs missionssekreterare (s. 23).
Det är omöjligt att rädda alla men kan vi tillsammans förändra ett liv eller två så är det värt allt, eller hur? Vem vet, barnet vi möter på gatan är kanske en blivande president, en långdistanslöpare som tar OS-guld eller kanske han eller hon blir missionär i framtiden och åker till ett främmande land för att sprida Guds kärlek vidare.

Ett kort vittnesbörd från mitt eget liv: Under mina första år var jag föräldralös och många tyckte nog att min framtid såg mörk ut, men det blev den inte. En månad innan jag skulle fylla fyra år kom ett par från Sverige till det barnhem i Polen som jag bodde på – det var mina nya föräldrar. 23 år senare fick jag privilegiet att åka till Kenya och möta barnen på gatan och ge tillbaka en del av allt jag själv fått. Tack, Gud, för att du gav mig den möjligheten!
Lina Jämstorp, behandlingspedagog, Kristianstad

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan