Barnen från slummen

Bethesda Children Ministry är ett center som i snart tio år arbetat för gatubarn i Kenya – det finns nu i Ngata, cirka en mil från staden Nakuru. För några månader sedan fann de fler barn att hjälpa!

Det var i november förra året i samband med ett hembesök hos en av killarna på Bethesda i Ngata som några ur personalen upptäckte ett slumområde ca tre kilometer från centret. Platsen heter Sobea och ligger nära en större by som heter Salga. John Kissinger, som är teamsamordnare på Bethesda, skrev i ett mejl: ”Vi har aldrig riktigt förstått att det finns en sådan utbredd fattigdom i Sobea. Vi träffade barn mellan fyra och tolv år som aldrig gått i skolan, där fanns många utsatta kvinnor och många människor som aldrig besökt kyrkan.”
Besöket blev omtumlande för personalen. De flesta männen i området försörjer sig genom att sälja alkohol och kvinnorna säljer sina kroppar till lastbilschaufförerna som har Salga som sin övernattningsplats, innan de nästa dag kör vidare.

Mercy mötte barmhärtighet
John Kissinger berättade för oss: ”Hela Bethesda-teamet bestämde sig för att besöka slummen i Sobea. När vi kom dit träffade vi en kvinna, Christine, som hade en två dagar gammal baby i sin famn och bredvid henne satt hennes tre äldre barn. Huset bestod av ett enda rum som både fick vara sovrum, kök och vardagsrum. Vi noterade att den nyfödda flickan inte hade några kläder på sig, hon hade bara svepts in i en trasig och smutsig filt och dessutom var det ont om mat i huset. Vi bestämde oss för att springa till närmaste affär och köpa babykläder och mat.
När vi kom tillbaka frågade vi Christine om hon funderat på vad barnet skulle heta. Hon frågade om det var okej att döpa flickan till ”Bethesda”. Till slut blev det ”Mercy” som kommer från Bethesda – House of Mercy och som betyder ”barmhärtighetens hus”.
I dag kommer det ca tjugo barn från Sobea till Bethesda, klädda i sina fina små röda skoluniformer. De får lära sig att räkna, läsa och skriva, de får leka, äta sig mätta och höra om Jesus – allt detta från måndag till fredag mellan kl. 8 och 16. Florence, som tidigare mest jobbat i köket, har blivit barnens lärare. Hon tycker det är spännande att ha fått en ny uppgift!
Killarna som bor på Bethesda går på dagarna till annan skola i närheten.

Mål och framtidsplaner
Bethesda vill ge barnen en stadig grund att stå på som de i framtiden kan bygga vidare på. Ett av målen är att de ska slussas tillbaka till sitt hem, och att de där ska få fortsätta sin utbildning i närliggande skolor. Det finns också en önskan från Bethesda att få jobba mer med föräldrarna genom regelbundna besök och föräldramöten på centret.
Bethesda startade detta projekt helt på egen hand och det drivs utöver arbetet bland gatubarnen. Jag är imponerad av deras engagemang och frimodighet! Jag instämmer i Kissingers slutord: ”Detta är vårt uppdrag – att älska, tjäna och ge barnen en värdig uppväxt, och framför allt ber jag att Jesus ska få komma in och beröra varje barns hjärta.”
Lina Jämstorp, Kristianstad
(tidigare verksam på Bethesda Center) tillsammans med John Kissinger, teamsamordnare

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan