Duger jag?

Måste jag hänga med i allt nytt? Duger jag? Så tänker mer än en människa i dag.

Det kan ha konkreta orsaker. Kanske någon är nyinflyttad. Kanske har bästa vännen flyttat. Kanske har vi upplevt att en relation har brustit för oss.
Men det kan också vara förändringarna i samhället. Allt går fortare och fortare. Det som var inne i går är ute i dag. Det är detta vi märker när vi träffar andra. De diskuterar saker som vi knappt hört talas om. De använder nya fraser. Vi blir osäkra.
Så är det detta med kläderna. Hur ska man vara klädd? Vad är inne? Det ändrar sig ju hela tiden. De andra tycks veta. Men själva kan vi känna oss osäkra.
Och sedan är det utvecklingen i IT-världen. Det kommer nytt hela tiden – nya modeller med nya möjligheter. Måste jag skaffa en sådan där mobil som kan ta in alla möjliga ”appar”? Kan jag klara det?

Ja, så har det blivit för mer än en av oss i dag. Vi oroas av den ökade hastigheten i samhället. Vi kan känna oss osäkra. Vi undrar om vi duger.
Kanhända är det så för Dig. Låt mig då tala om att det finns En som frågar efter Dig och vill hjälpa Dig. Jag kan berätta om två personer som fick uppleva detta.
Den ena bodde i Samarien. Hon hade haft det trassligt i sina relationer. Hon kände sig så osäker att hon undvek de andra kvinnorna i staden. De brukade hämta vatten på morgonen, men hon gick ut till brunnen mitt på dagen.
Den andre bodde i Jeriko. Han hade gjort karriär. Han hade avancerat till förman för tullen i Jeriko. Han hade det gott ställt. Men han visste att han var illa sedd av de andra i staden. De föraktade honom för att han hade tagit tjänst hos romarna som ockuperat landet.

Båda dessa mötte Herren Jesus. Och när de öppnade sig för honom fick de en ny frimodighet.
För kvinnan hände det en dag när hon skulle hämta vatten. Vid brunnen satt en man – men det var ingen samarier. Det var en jude. Hon blev misstänksam. Det var ju spänt mellan samarier och judar. Men han tilltalade henne. Han sade: ”Ge mig att dricka!” Hon blev helt häpen. De kom i samtal. Och ju mer hon hörde desto mer nyfiken blev hon. Hon öppnade sig för honom. Till slut röjde han att han var Messias, den som de alla väntat på. Hon trodde på honom. Och hon fick ett sådant mod att hon skyndade tillbaka in i staden för att berätta vem hon mött. (Johannes evangelium, kapitel 4.)
För tullmannen hände det den dagen då Jesus gick genom Jeriko. Folket i staden stod längs vägen. Men en tullman ville de inte släppa fram. Han hade klättrat upp i ett träd. Men Jesus såg honom och kallade på honom: ”Sackeus, skynda dig ner, ty i dag måste jag komma och stanna i ditt hus.” Han fick brått. Och när han satt bredvid Jesus skedde det något med honom. Han blev frimodig. Han viss­te vad han skulle göra. Han sade det till Jesus. Han skulle ge hälften av det han ägde till de fattiga. Och dem han lurat skulle han ersätta fyra gånger om. (Lukas evangelium, kapitel 19.)

På samma sätt kan det bli för Dig som känner Dig osäker. Släpp in Herren Jesus. Lyssna på honom. Tala med honom i bönen. Han gör dig frimodig. Det kan komma på en gång eller det kan komma undan för undan. Mitt i alla förändringar är Herren Jesus med Dig. I honom är Du trygg.
Gustav Börjesson, prost, Sätila

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan