Friskvård för äktenskapet

En äktenskapshelg kan vara både omtumlande och en nystart för kärleken.

En kulen novemberkväll installerar vi oss i Smålandsgården, ett hotell nära Gränna. Hotellet ligger mycket vackert vid en liten sjö. Vi får ett härligt, ljust hörnrum med gott om plats. Vid kvällsmaten får vi reda på lite mer om vad som kommer att hända. Ett av de fyra presentationsparen hälsar oss välkomna och sedan äter vi kycklingfilé med klyftpotatis. Det bjuds på underbar mat hela helgen.
Marie och jag har nu, efter flera års försök, kommit iväg på en rundsmörjningshelg för vårt äktenskap. Det har flera gånger kommit något emellan, men nu är vi äntligen här! Spända och förväntansfulla går vi sedan till den första samlingen.
Presentationsparen håller ihop helgen och berättar om erfarenheter från sina äktenskap och hur de med hjälp av olika verktyg fått lära känna varandra bättre. Deras äktenskap har förändrats så mycket att de nu lägger ner en del av sin fritid på att berätta om det för andra gifta. Arbetet bedrivs helt ideellt och har funnits i Sverige sedan 1987.

Bra upplägg
Under hela helgen blir vi omhuldade och väl omhändertagna. Som par behöver vi bara tänka på att kommunicera med varandra. Många känslor kommer upp till ytan, men det går lugnt och fint framåt och vi kommer närmare varandra. Allt arbete sker på varje pars villkor och det förekommer inga gruppsamtal. Helgen är intensiv och de gemensamma samlingarna varvas med samlingar på tu man hand. Guds Ord finns med hela tiden och vi får höra att Gud skapat oss till sin avbild.

Ett halvår senare, i början av juni, konstaterar vi att mycket har hänt sedan helgen och att allt inte har blivit som vi hoppades och trodde då. Men låt inte detta avskräcka er från att åka på en äktenskapshelg.
Vi fick dela mycket känslor och tankar med varandra och på något sätt har vårt äktenskap blivit mer intensivt än tidigare och vi är nog mera medvetna om våra känslor. Vi förvånades över hur mycket vi fick se av varandras djup, vi som trodde att vi kände varandra och oss själva! Jag (Åke) har inte gråtit så mycket någon gång förut, men o vad skönt det var. (Annars brukar mina ögon kunna bli lite fuktiga vid skön sång och musik och när jag håller tal.) Efter helgen var vi ganska trötta. Har man möjlighet så är det bra att planera in en ledig dag efteråt, innan man landar i vardagen.

Bara vi …
Upplägget med helgen då vi bara ägnade oss åt varandra och kopplade bort vardagen och andra människor tycker vi var mycket bra. Lite speciellt var det när vi uppmanades att vara asociala, att inte prata med andra utan bara ägna oss åt varandra. Det var lite som att lära känna varandra första gången – med nyförälskelse och pånyttfödd kärlek!
Innan helgen undersökte vi om det möjligen fanns någon pool eller spa på hotellet. Efter helgen kunde vi konstatera att det inte hade funnits tid för eller behov av det.

Två individer
Vi tror ofta att vi vet vad den andre menar. När han/hon gör eller säger något så brukar det betyda att … men varje tillfälle är unikt med känslor och andra förutsättningar, så var inte så snabb med att bemöta innan du vet vad du ska bemöta!
När man gift sig måste båda personerna få fortsätta att vara individer med egna intressen, behov och drömmar. Vardagen lägger många hinder i vägen för lyckan i våra äktenskap. Ser man på de enskilda hindren så kan de vara bra men tillsammans blir det för mycket! Föreningsliv och kyrka, arbete, trädgård (klippa gräs tycker jag inte om), städning och tvätt (nej, jag får inte, Marie sköter tvätten) etc. Var och när kommer vården av våra äktenskap in?
Kurs – ja! Expert – nej …
Tro nu inte att vi har blivit experter på äktenskapet. Fråga våra barn, de vet hur det verkligen är! Men kanske ändå en del av tjusningen med äktenskapet är dess dalar och höjder? Beslutet att fortsätta och hålla fast vid att vi lovat att hålla ihop och vara varandra trogna livet ut står kvar. En del i hanteringen av problem är ju också att erkänna att det finns problem! Äktenskapet är inte alltid en dans på rosor (hur skönt är det föresten att dansa på taggiga rosor?) men väl värt att vårda och arbeta med.

Marie och jag blev helt uppfyllda av vad vi fick vara med om och ger rådet till alla gifta att ta tillfället i akt när det ges. Äktenskapsdialogkursen brukar hållas två gånger om året, på hösten på Smålandsgården och på våren på Åh Stiftsgård några mil från Uddevalla.
Om ni har varit gifta i minst ett år och har möjlighet, så anmäl er!

Marie och Åke Johansson
Östra Husby, Vikbolandet

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan