Det finns en morgondag!

ELMs missionär Mattias Lindström har i nästan tre år arbetat som missionär i Chiclayo i Peru. Här träffar han Jorge och Shirley, två församlingsmedlemmar.

Efter en kvällsgudstjänst i Cerropón-församlingen tar Jorge och Shirley emot mig i sitt hus för en intervju. De bor alldeles tvärs över gatan till kyrkan. Tillsammans har de fyra barn. Hon är hemmafru, och han arbetar med installation av el, vatten och avlopp.

Hur kom ni med i kyrkan?
Shirley: Det var min svägerska som tog med mig till kvinnogruppen i Las Brisas-församlingen. Jag trodde på Gud redan innan jag kom med i kyrkan, men jag levde mer på världens vis, i fester och drickande. Nu känner jag att jag har förändrats. Mer och mer kan jag följa Guds Ord.
Jorge: Det är inte vi som söker Gud, det är han som söker oss. För min del var det en sjukdom som ändrade min livshistoria. Jag var nära att dö. Medan jag låg svag och hjälplös kom det missionärer och besökte mig. De förde med sig evangeliet. När jag sedan tillfrisknat började jag gå i kyrkan. Men vägen var lång. Flera missionärer har fortsatt att besöka mig och uppmuntrat mig att följa Guds väg. Det har haft en avgörande betydelse i mitt liv.

Vilken skillnad har Gud gjort i era liv?
Jorge: Tidigare trodde jag att Gud existerade, men jag litade inte på honom. I dag har jag både frid och frälsning. Nu behöver jag inte oroa mig för att vi inte ska ha mat på bordet. Jag är trygg i att Gud förser mig med arbete och familjen med pengar. Gud har också välsignat mig med en liten bokhandel i huset och en egen dator.

I februari 2012 fick Jorge och Shirley möjligheten att studera en månad på heltid vid bibelskolan i Juliaca, i södra Peru. Den chansen tog de. De kom hem fyllda med tro och iver att arbeta i församlingen.

Vad har ni lärt er i bibelskolan?
Jorge: Jag lärde mig mer om Bibeln än jag gjort under hela mitt tidigare liv. Förr ”värmde jag stolsdynor” i kyrkan. Nu går jag dit för att verkligen lära, studera, och förändra saker. Därför är jag tacksam för de vänner som har skänkt pengar och gjort dessa studier möjliga.
Shirley: Det var också roligt att få träffa andra kristna från andra kulturer. Deras vittnesbörd var värdefulla att höra, och vi fick också berätta om vårt eget liv.

Vilka visioner har ni nu för församlingen i Cerro­pón? På vilket sätt vill ni tjäna där?
Shirley: Min önskan är att församlingen Cerropón ska vara utan splittring, full av folk och självförsörjande. Jag vill arbeta med unga mödrar, barn och ungdomar. Just nu funderar jag på att starta en luthersk förskola där ensamstående mödrar kan lämna sina barn medan de arbetar. Det finns just nu inget sådant i Cerropón för barn under tre år, och därför lämnas många barn ensamma hemma medan föräldrarna är på jobbet.
Jorge: Min önskan är att församlingen ska växa. Vi är få som deltar nu, men Gud kommer att låta församlingen växa i antal. Det är också viktigt att församlingen växer andligen och trosmässigt. Själv ska jag arbeta med ungdomarna. Det är viktigt att vi ber Gud att han sänder fler ungdomar till församlingen. Till detta behöver vi mycket förbön! Be gärna för oss! Vi kommer att möta många problem och utmaningar, men Gud kommer att övervinna problemen. Själv är jag en syndare, men Gud har svaren på hur vi ska göra.

Själv går jag hem uppmuntrad efter detta samtal. Cerropón är ett område med hög kriminalitet, drogmissbruk, och andra sociala problem. Utmaningarna saknas inte. Men mina vänner har påmint mig om att det är Jesus själv som gör skillnaden, både i våra egna liv och i församlingens. Han har svaren. Han är både kyrkans och missionens Herre. Därför vågar vi tro på en god morgondag för den lilla församlingen i Cerropón.

Mattias Lindström
ELMs missionär i Peru

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan