Islam

I Till Livs nya serie om religioner och livsåskådningar presenteras här islam och de likheter och olikheter som finns jämfört med kristen tro.

Islams bakgrund och innehåll

IsLam (arab. ”underkastelse”) ser sig sprungen ur judendom och kristendom, men formad genom profeten Muhammed (ca 570–632) och dennes mottagande av Koranen, islams heliga skrift, och Allahs (arab. ”gud”) slutgiltiga uppenbarelse.

Religionen omfattar i dag ca 1,5 miljarder anhängare (muslimer) och finns på alla kontinenter, flertalet i norra Afrika, Mellanöstern och Sydostasien. Två stora inriktningar dominerar: Sunni (ca 900 miljoner anhängare) och shia (ca 130 miljoner). Delningen mellan de båda grupperna skedde redan på 600-talet på grund av olika förståelse av det fortsatta ledarskapet efter Muhammeds död.

Islam är en strikt monoteistisk religion, ingenting får sättas vid sidan av Allah. Trosbekännelsen formuleras i de två satserna: ”Ingen gud utom Gud” och ”Muhammed är Guds Sändebud”. Centralt är islams fem pelare, med vilka avses fem plikter som hör till en muslims liv. Dessa är:

  • Trosbekännelsen, som reciteras i bön.
  • Tidebön, som utförs vid fem bestämda tider under dygnet då den troende vänder sig i riktning mot den heliga staden Mecka.
  • Fastan under månaden Ramadan.
  • Allmosa, vilken innebär ett givande till de fattiga. • Vallfärden till staden Mekka som varje vuxen muslim är förpliktigad till en gång under livet.

Fredagen är en helig dag och då hålls middagsbön i moskén, muslimernas religiösa byggnad. Inom islam finns regler för vad som är tillåtet (halal) respektive förbjudet (haram). Till det senare hör fläskkött, blodmat och vin.

I förhållandet till judendom och kristendom erkänner man de gemensamma rötterna och ser Abraham, Mose, Gamla testamentets profeter samt Jesus som profeter också inom islam, men menar att dessas lära förvanskades av människor fram till Muhammeds uppenbarelser. Jerusalem anses vara islams tredje heligaste stad, efter städerna Mecka och Medina i Saudiarabien.

EriK J. Andersson

Teol. kand. och missionsledare ELM

Likheter och olikheter?

Åren 1976–1989 bodde jag och min fru i Egypten och fick då tillfälle att möta många muslimer, varav många ville samtala med oss om tro. Det var därför viktigt att få en förståelse av hur jag som kristen bör se på mina muslimska vänners tro. En liknande utmaning har vi i dagens Sverige där många av oss dagligen möter muslimer i samhället och i arbetslivet. Vilka likheter och skillnader finns mellan islam och kristen tro och hur kan vi möta våra muslimska medmänniskor?

Några likheter

En Gud. Islam är en s.k. monoteistisk religion. Tron på den ende Guden, Allah, är det mest centrala. ”Det finns ingen Gud utom Allah”, börjar det islamska vittnesbördet (Sura 2:255). Med Allah menas den Gud som har skapat himmel och jord. Han är allsmäktig, allvetande och allestädes närvarande. Han är Adams, Evas, Noas, Abrahams, Moses, Davids och Jesu Gud.

Böckerna. I Koranen finner man många av Bibelns personer och händelser även om Koranen avviker en hel del. Likheterna är dock så stora att man måste tänka sig att Muhammed lånat friskt från judar och kristna. Koranen gör anspråk på att vara en exakt kopia av Guds eviga ord – det eviga originalet finns i himlen och kallas för ”bokens moder”.

Praktiken. Islam lägger stor vikt vid bön. Från moskéernas minareter kallas man till bön fem gånger om dagen. Den bön man förrättar är rituell och man måste vara vänd mot Kaaban i Mecka. Det finns även en friare form av bön – doa – som liknar den i många kristna traditioner. Då ber man med egna ord, öppna ögon och upplyfta händer, ofta för ett helande från sjukdom eller hjälp med ett problem.

Några olikheter

Treenigheten. Muslimer uppfattar den kristna tron på den treenige Guden som oförenlig med tron på den ende Guden. Därför angriper Koranen treenigheten och framställer en vrångbild som består av Allah, jungfru Maria och deras son Jesus.

Jesu gudom. Enligt Koranen är Jesus en skapad människa och inte Guds Son. Den drar en parallell mellan Adam som skapades utan far och mor och Jesus som skapades utan far. Jesus beskrivs som en apostel som fick en bok från Gud: alinjil, evangeliet. Han gjorde även under och tecken, som de vi läser om i evangelierna, men i Koranen är han inte en uppenbarelse av Gud eller Guds Son, utan en profet.

Jesu död. Koranen förnekar även Jesu korsfästelse och död (Sura 4:156). Därmed försvinner hela försoningen i Jesus Kristus och för den kristne finns då inget evangelium kvar.

Jesu uppdrag. Enligt Koranen hade Jesus två huvuduppdrag: att bekräfta Moseböckerna och att profetera om att Muhammed en dag skulle komma, dvs. vara en förelöpare till Muhammed, ungefär som Johannes döparen var till Jesus. Bibelns och Koranens uppfattningar om vem Jesus Kristus är och varför han föddes står alltså i skarp motsättning till varandra (jmf Joh. 3:16).

Frälsning. Människans omvändelse från synd är viktig i både islam och kristen tro. Den stora skillnaden är just vad Gud har gjort i Jesus Kristus (2 Kor. 5:19–21). Eftersom Koranen förnekar Jesu död och försoning, finns det ingen frälsning i Jesus Kristus. Människan blir i stället frälst genom sin tro och sina goda gärningar. Man tror att två änglar, som sitter på vardera axeln, följer varje människa och skriver ner goda respektive dåliga gärningar. På räkenskapens dag, jom al-hisab, avlägger de två änglarna rapport. De goda gärningarna läggs i den högra vågskålen och de onda i den vänstra. Beroende på hur vågen slår kommer människan till paradiset eller helvetet. Men hon kan inte i förväg vara säker på utslaget, eftersom allt sker efter Allahs vilja.

En kristens kallelse är att älska Gud av hela sitt hjärta och sin nästa som sig själv. Därför är vi kallade att visa Kristi kärlek till våra muslimska medmänniskor. Om vi inte bygger relationer och öppnar våra hem för muslimer så löper vi risken att isolera oss och inta en främlingsfientlig attityd. Lär av Jesus som tog en samarier som exempel när han undervisade om kärleksbudet och sa: ”Gå du och gör som han!”

Lars Mörling, Spånga

Pastor i Husbykyrkan

Några enkla tips om du vill bli vän med en muslim och berätta om din kristna tro.

  • Be för muslimen – Gud älskar alla människor.
  • Visa Guds kärlek i praktisk handling.
  • Ha ett öppet hem och besök varandra.
  • Bygg personliga relationer och bli en vän.
  • Tänk på att män relaterar till män och kvinnor till kvinnor.
  • Angrip inte islam, Muhammed eller Koranen.
  • Visa respekt för Bibeln och Koranen. Lägg dem inte på golvet.
  • Erbjud förbön i Jesu namn för olika behov.
  • Förmedla respektfullt Guds evangelium.
  • Berätta enkelt vad Gud har gjort i ditt liv.
  • Ge en Jesusfilm, Bibel eller utvald bok på din väns språk.
Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan