Nytt Hopp i Helsingborg

Alfagrupp, språkkafé, bokhandel, kvinnogrupp … Dörrarna står öppna: Välkommen in i gemenskapen Nytt Hopp!

Det är en kall torsdag i januari och snön knarrar under kängorna. Klockan närmar sig två och jag är snart framme vid mitt mål, Bollbrogatan och Nytt Hopp i Helsingborg. Redan på avstånd ser jag att fasadflaggan vajar utanför dörren och de konstgjorda gerberablommorna står på trappan. Man känner sig välkommen. På trottoaren finns ett kundstopp med texten ”Språkcafè”, och mycket riktigt – när jag öppnar dörren slår kaffedoften mot mig. När jag hängt av ytterkläderna tar jag en snabb titt på kaffebordet. Det ser lockande ut.

Innan kafégästerna kommer hinner Kristina Runeson och vi volontärer sätta oss i soffan för en andaktsstund där vi ber för eftermiddagens arbete, för besökarna och om att vi ska möta dem med kärlek, omtanke, värme och respekt – och att vi ska kunna hitta tillfällen att berätta om frälsningen genom Jesus Kristus.

Det första som gästerna kan se är blädderblocket med veckans bibelord. I dag är det en vers ur Bergspredikan: Sök först Guds rike så skall ni få allt det andra också.

Nu väntar vi bara på gästerna och undrar hur många och vilka som kan komma i dag. Ska den kurdiske, välutbildade mannen som bor i Danmark komma, han som först åker buss, byter till tåg och så tar färjan från Helsingör för att vara tre timmar på Nytt Hopp? Kommer de båda trogna damerna från Irak, de båda vietnamesiskorna, somalierna, afghanen eller de från Iran? Ska det komma tjugo eller ingen? Så mycket kan besöksantalet variera.

Då dyker vår första gäst upp. Det är en utsatt kvinna som bedragits, misshandlats och hotats av sin man. Kristina tar väl hand om henne, talar lågmält, kärleksfullt och tröstande, men också uppriktigt, medan kvinnan gråtande delar med sig av sina bekymmer.

Snart kommer alla på en gång, tar för sig av kaffe med dopp och börjar småprata om lite av varje. De är ivriga att komma igång. Mannen från Danmark behöver hjälp med att fylla i en blankett om asylansökan till Migrationsverket. Thorbjörn Hansen ställer villigt upp. Den vietnamesiska skolfl ickan har en uppgift från SFI. Hon ska bilda meningar där tre givna ord ska ingå. Hennes blyga mamma behöver få kläm på de svenska språkljuden. Detta är Kristinas område. De båda irakiska kvinnorna vill lyssna när jag läser en text om svenska förhållanden, sedan återberätta innehållet och till slut själva läsa samma text. Fastän vi läser en sekulär text kommer vi in på funderingar runt trovärdigheten i Gamla testamentet.

Ofta läser vi ur Barnens Bibel – men det hände ju för många tusen år sedan … Det blir en intressant diskussion. Så tar den ena fram ett årsbesked från banken vilket hon inte begriper sig på och vill ha förklarat.

Helt plötsligt dyker en ny invandrarkvinna upp och vill sälja honung. Just i dag har vi fått besök av en svensk man som varit anställd på Arbetsförmedlingen. Han tar hand om kvinnan och de går iväg till Arbetsförmedlingen i Helsingborg för att hon ska få hjälp med att söka arbete.

En ung man från en av de forna sovjetstaterna slår sig ner i soffan. Han är mycket språkkunnig och önskar en bibel på ryska och får en. Han söker sanningen om Jesus men för honom som är muslim är Jesus bara en profet. För oss kristna däremot är han enda vägen till himlen. Vi får be för mannen att han ska bli övertygad om att Jesus är Guds Son.

Klockan 16.00 bryts arbete och samtal och Kristina bjuder in till en andaktsstund i samlingssalen. Deltagandet är frivilligt och ungefär hälften av gästerna brukar delta. Ledaren och vi läser växelvis en bibeltext och vi sjunger och ber. Ibland ställer gästerna angelägna frågor eller berättar något av sina egna erfarenheter utifrån dagens text.

Sedan är det öppet till 17.30. När det är dags att gå hem säger de flesta gästerna att de längtar efter nästa kafèträff.

Inga Bengtsson, Ängelholm

På tu man hand med Kristina Runeson

Sedan hösten 2012 arbetar Kristina Rune son som samordnare på Nytt Hopp i Helsingborg.

Hur kom det sig att du blev samordnare för Nytt Hopp?

 – Eftersom jag kompletterat min lärarutbildning med svenska för invandrare, kände jag en längtan efter att arbeta med nysvenskar och ville få nya arbetsuppgifter inom ELM Syd – jag hade i flera år jobbat som barnverksamhetsinspiratör. Och så blev jag erbjuden tjänsten här …

Hur såg verksamheten ut när du började och har du infört något nytt?

– Mina företrädare Viveka Ekhem och Anna Arvidsson hade brutit marken och nu har jag fått skörda frukten under hösten. Verksamheten ”Hannas Hus”, en kvinnogrupp som träffas på tisdagarna, var igång men tiden har nu flyttats till mitt på dagen. Nytt i den samlingen är att vi tillsammans lagar en enkel lunch.

För den kafègäst som vill fördjupa sig i kristen tro erbjuds Alpha-kurser som leds av Nils-Göran Nilsson, Åstorp, och Stig Bengtsson, Varalöv. Flera kurser har varit igång och en ny planeras i vår. Framöver kommer Thorbjörn Hansen, Åsljunga, att ansvara för kafèkvällarna (se program ovan). Sen träffas även en 50+ grupp en torsdagseftermiddag i månaden; Ulla Andersson, Ödåkra, är en nyckelperson där. Fantastiskt med alla dessa ideella krafter!

Har någon besökare blivit kristen?

– Under den tid jag varit med har jag sett personer som allt tydligare tagit ställning för kristen tro. För en muslim är det ett stort steg att konvertera till kristendomen och bryta med det gamla.

Har någon särskild episod etsat sig fast i ditt minne?

– Kramen jag fick ge en misshandlad kvinna som kom inom oss efter polisanmälan … Den muslimske mannen som söker sanningen om Jesus … Att få räcka över en gratisbibel – det är som att få räcka över rent guld! Biblarna finns i bokhandeln här i lokalerna – de finns översatta till flera olika språk.

Har du någon hälsning till läsarna?

– Fundera gärna på om det hos er finns möjlighet att öppna något liknande diakonalt arbete. Be Gud visa vägen och utrusta er. Kom gärna till Nytt Hopp på studiebesök och se hur vi har det!

Inga Bengtsson, Ängelholm

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan