Om Gud finns, kan naturvetenskapen aldrig bevisa något som strider mot hans existens! Inte heller kan den motbevisa Bibelns grundbudskap om att Gud skapat världen, att han älskar människan och vill ha evig gemenskap med henne. Som kristna behöver vi därför inte vara rädda för naturvetenskapen.
Genom historien har det förekommit att såväl ateistiska som kristna debattörer hävdat att en naturvetenskaplig världsbild inte kan förenas med en kristen. Upplevelsen av att det finns en konflikt mellan tro och naturvetenskap kan skapa tvivel eller ett onödigt stort utanförskap hos den enskilde kristne. Den kan också vara till hinder för människor som i dag står utanför trosgemenskapen, och skapa en bild av att man måste stänga av sitt förnuft om man vill bli kristen.
Därför menar jag att det är viktigt att ha ett genomtänkt förhållningssätt till frågan om tro och vetenskap. Även om man saknar intresse för sakfrågorna, är det nyttigt för en kristen att ibland tänka igenom var man står. Är konflikten onödig, då ska vi också arbeta för att överbrygga den.
Det ska erkännas att det ibland kan kännas svårt att få det att gå ihop, men det som först kan verka stå i konflikt, gör det mycket sällan. En generell utgångspunkt är att vetenskapen vill förklarar hur och tron varför.
Naturvetenskapen är den säkraste källa vi har till kunskap om hur världen fungerar, medan Bibeln är den säkraste källan till kunskap om varför världen finns och vad som är meningen med våra liv.
Naturvetenskapen ställer upp formler och modeller för hur saker fungerar. Svaren blir därför alltid förenklade, och modellerna ger inte hela sanningen ens om hur världen ser ut och vad som sker. På motsvarande sätt räcker språket inte till för att ge hela sanningen om vem Gud är eller varför han gett oss och världen liv. Guds Ande kan göra Bibelns ord levande för oss, men helt förklarat blir det först efter det här livet.
I båda perspektiven behövs därför en viss ödmjukhet inför vad vi inte får svar på. Vi kan aldrig förvänta oss att förstå hela bilden, eftersom Skaparen är större än det skapade. Även om vi i nuläget inte helt kan förklara hur, kan vi förutsätta att de båda perspektiven kan förenas. Vi kan lita på att Gud har gett oss vårt förnuft för att vi ska använda det!
Fortfarande ska vi som kristna dock vara vaksamma på forskningsmetoder och tillämpning av vetenskap som kränker Guds skapelse. Där finns inga garantier, eftersom naturvetenskapen inte tar ställning i moraliska frågor.
Genom historien har det förekommit tro på kunskapsluckornas Gud, alltså på en Gud som ligger bakom det som inte kan förklaras på naturlig väg. Det synsättet ger Gud allt mindre utrymme, i takt med att vetenskapen kan förklara mer och mer. Sådan är inte Bibelns Gud! Vår Gud är den Gud som fanns före allt och håller allt i sin hand – både det som än så länge är okänt och det som han på olika sätt har låtit oss förstå.
Cecilia Hammarberg, Kristianstad
Biolog och miljöinspektör