Radikala efterföljare

För ca 150 år sedan skickade EFS ut sina första sju missionärer. Utan mobiltelefoner, Skype eller internetbanken och ibland utan fru och barn reste de ut till en oviss framtid. Elva år senare hade två åkt hem, två hade dött på grund av sjukdom och tre var mördade. Ändå stod folk stod på kö för att få resa ut …

Än i dag gör människor samma uppoffring. I skrivande stund flyr tusentals kristna från Irak och Syrien, hotade av militanta islamister att antingen överge sin kristna tro – eller möta döden.

Ordet radikal kommer från latinets ”radix” som betyder rot. Att vara radikal är att börja vid roten, dvs. gå till botten med saker. Den som är radikal lever ut hela sin tro eller livsåskådning. I vilken typ av jord har jag mina rötter? I rädsla, bekvämlighet och materialism? Vår radikale mästare vill i så fall rycka upp mig med rötterna för att rota mig helt i honom. Då står jag fast när stormen rasar och då behöver inte min rädsla, bekvämlighet eller materialism hindra mig från att frimodigt vittna om honom.

Det är inte helt politisk korrekt att vara radikal i dagens Sverige. Helst ska man vara lagom åt alla håll och acceptera allt och alla. Hur kan vi leva som radikala efterföljare i vårt land? Vi får be om vishet i detta och vara uppmärksamma så att inte våra rädslor hindrar oss. När Marcus Birro fick frågan om han inte är rädd att bli stämplad som religiös fanatiker svarade han: ”Nej, den största galenskapen är att hålla tyst!” Att vara en radikal efterföljare handlar i huvudsak inte om att ha radikala uppfattningar utan om att vara rotad i Kristus och med frimodighet leva ut sin relation till honom – även om det kan få negativa konsekvenser. Tänk om det är så att Jesus låter oss uppleva mer radikala saker i våra liv om vi vågar vara mer radikala i vår efterföljelse?

En vän till mig mötte en klient på jobbet som hade tappat tron på livet. Hennes reaktion var: ”Du behöver Gud i ditt liv!” I Sverige är det väldigt radikalt att uttrycka sig så. Men vad hände? Gud fick tala rätt in i mannens hjärta så att han började söka Herren. Tänk om det är så att fler människor runt omkring oss skulle komma till tro om vi vågade vara mer radikala? Den lidande kyrkan i världen undervisar oss om att det är där det finns flest radikala efterföljare som det också är störst väckelse.

En tjej som bodde på ett boende jag arbetade på sa en dag: ”Jag vill ha en Bibel”. Jag fylldes av glädje men blev plötsligt rädd: Vad händer om det kommer fram att jag ger ungdomarna biblar? Vid överräckandet klämde jag fram några fumliga meningar om att hon nog kanske inte borde säga till någon att hon fått den av mig. Tjejen, som tack och lov inte hört vad jag sagt, ropade till av glädje och sprang direkt ut till de andra och ropade: ”I dag har jag fått min Bibel!” Kvar stor jag med skammen: Hur kunde jag tillåta mina rädslor att begränsa hennes glädje och frimodighet?

Nyligen fick jag närvara på en missionsfest i Vännäs med förbön för familjen Smetana som reser ut till Peru som missionärer. Hur vågar de bryta upp från allt, säga upp sig från jobben, flytta ut från huset, sälja bil och husvagn, rycka upp barnen från sina skolor och kompisar, lämna släkten och ge sig ut i ovissheten för att lära sig ett nytt språk och bo i ett land som de aldrig har besökt? Hade du vågat göra det? Alla är inte kallade att göra detsamma, men som Jesu efterföljare måste vi vara beredda att göra detsamma! Någon har sagt: ”Alla som inte har kallet att stanna hemma ska resa ut”. Radikalt – men sant. Som Jesu efterföljare ska vi vara frimodiga missionärer där vi är och samtidigt lyhörda för hans röst när han säger: ”Gå!”

I dag kallar Jesus just dig att vara hans radikala efterföljare. Han går före och du får gå efter. Det är ett utmanande och spännande liv och det kommer att kosta. Men det är ett välsignat liv. Vill du följa med?

Rakel Smetana, missionssekreterare, Umeå

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan