Utanför bekvämlighetszonen

Efter tre veckor i Kenya kom eleverna på Strandhems Bibel- och lärjungaskola hem med många nya erfarenheter och perspektiv på livet. Två elever som var med på resan berättar här om vad de varit med om och vilka tankar det väckt.

VI ELEVER PÅ STRANDHEMS BIBEL- OCH LÄRJUNGASKOLA gjorde under november månad en resa till Kenya som jag här tänkte berätta lite om. För att ni ska få helhetsperspektivet vill jag berätta utifrån de tre delar som vår resa omfattade.

Givande dagar i Nakuru

Första delen av resan befann vi oss under sex dagar i Nakuru där vi först och främst besökte Bethesda Children Ministry och hjälpte dem i deras arbete. Bethesda är ett är projekt som drivs av Evangelical Lutheran Church of Kenya (ELCK). Dess syfte är att möta och rehabilitera gatubarn. Barnen får en plats att sova på, mat för dagen, sjukvård, skolgång och andra grundläggande behov täckta. Vi umgicks med dem, tog hand om dem, lagade mat åt dem, lekte med dem och hade helt enkelt kul med dem. Förutom att vara på Bethesda gjorde vi hembesök hos familjer i byarna runt omkring. Vi fick då ofta träffa mödrarna i hushållen. På hembesöken bad vi, sjöng, delade vittnesbörd och gav familjerna biblar. Ofta har familjerna en tro på Gud, men är så fattiga att de inte har råd med en egen Bibel. Så det var verkligen en fantastisk gåva för dem! Vistelsen i Nakuru och på Bethesda blev viktig för många av oss och det var mycket känslor som bubblade upp när vi efter några dagar skulle lämna staden och åka vidare västerut mot Chesinende. Nu kommer vi till resans andra del.

Gatumöten för hundratals i Chesinende

I Chesinende bodde vi på ett bibelcenter där också ELM-missionären Kerstin Nilsson bor och arbetar. Chesinende var på flera sätt annorlunda jämfört med Nakuru. Det regnade mer och var fuktigare. Vår levnadsstandard sjönk drastiskt från att ha haft tvåbäddsrum och egen toalett till att behöva utföra våra behov i ett hål i marken med ett skjul över. I Chesinende fick vi göra fler hembesök. Vi fick också hålla ett par gatumöten på marknaden nere i byn med hundratals åskådare varje gång. På mötena fick vi dela vittnesbörd, predika, sjunga och även spela upp olika dramer. Det var en av de häftigaste upplevelserna under resan att få stå i bergiga Chesinende ute i ingenstans på landet och berätta om Jesus! Wow, säger jag bara!

Uppmuntran till församlingen i Sondo

Resans tredje del utspelade sig i byn Sondu där vi fick tillbringa tre dagar med att ha gatumöten, göra hembesök och bara vandra runt på Sondus marknad med målet att dra folk till den lutherska kyrkan i byn. Församlingen har påverkats väldigt svårt av de våldsamheter som ägde rum i Sondu efter förra presidentvalet så vår uppgift var helt enkelt att stötta och uppmuntra församlingen till att komma på fötter igen.

EFTER TJUGOEN DAGAR var vi hemma i Sverige igen och kände att det hade varit en tuff resa. Men den var inte bara tuff utan också väldigt givande och fick oss att se på livet på ett helt nytt sätt. Vi fick möta och erfara saker som inte finns i Sverige. Jag hoppas och tror att Gud har sått frön i både oss och i alla de människor som vi har träffat på. Vi har också fått erfara hur det börjar hända saker när vi vågar röra oss utanför vår bekvämlighetszon. Vi får vara tydliga och starka redskap för Guds rike.

BENJAMIN LÖFSTRÖM, elev på Strandhems Bibel- och lärjungaskola

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan