Gud vill ditt bästa

Folket gick där i förväntan, och alla undrade i sina hjärtan om inte Johannes kunde vara Messias.

Folket gick där i förväntan, och alla undrade i sina hjärtan om inte Johannes kunde vara Messias. Johannes svarade dem allesammans: ”Jag döper er med vatten. Men det kommer en som är starkare än jag, och jag är inte ens värdig att lossa remmen på hans sandaler. Han ska döpa er i den helige Ande och eld. Han har sin kastskovel i handen för att rensa sin tröskplats och samla in vetet i sin lada. Men agnarna ska han bränna upp i en eld som aldrig slocknar.”

När nu allt folket döptes, blev även Jesus döpt. Medan han bad, öppnades himlen och den helige Ande sänkte sig över honom i fysisk gestalt som en duva. Och från himlen kom en röst: ”Du är min älskade Son. I dig har jag min glädje.”

Luk. 3:15–17, 21–22

NI HUGGORMSYNGEL! Vem har intalat er att fly undan den kommande vredesdomen? Johannes Döparen står på sandbanken vid Jordan, omgiven av grågröna träd, risiga snår med giftiga kryp och höga popplar med silvergröna blad.

Vad ska vi göra, frågar folket. Svaret kommer snabbt: Den som har två livklädnader ska dela med sig till den som inte har och den som har mat ska göra detsamma. De ber om förlåtelse och låter döpa sig.

FOLKET KOMMER FRÅN STÄDER med palmkronor som syns över stadsmurarna. De kommer ner från Jerusalem, Bethlehem och Hebron, reser över sand och sten med enstaka akacieträd under glödande sol. En kamel letar frukt på en törnbuske. En åsna skriar.

Vem är Johannes? Nej, han är inte Messias. Det kommer en starkare, större, mäktigare. Johannes duger inte ens till att lossa hans sandaler. Oxar trampar varv efter varv. Bonden kastar upp säd i kvällsbrisen. Agnarna flyger som guldmoln och landar i en hög på marken.

Det är domen. Hör du det, Herodes? Du ska inte ha din brors hustru. Ja, det gäller dig också Herodias och dig … Synd gör oss till ovänner med Gud. Gav jag bort min livklädnad? Vad var det jag inte gav till tiggaren? Vad var det jag inte sa? Agnarna ska brinna! Är jag en agn?

JESUS BER, HIMMELEN ÖPPNAS. En duva. Du är min Son, den Älskade. I dig har jag min glädje. Nu är Jesus profet, överstepräst och kung. Han ger folket insikt, gör sjuka friska, lever rättfärdigt, förkunnar sig själv som Messias, Människosonen, Frälsaren. Han tar vårt straff på korset, sonar vår synd. Villkoret uppfylls, vi får fritt ta emot syndernas förlåtelse.

Jesus, sann människa med samma gener som vi, rider som kungars kung in i Jerusalem till sin död, uppståndelse och himmelsfärd. Allt har han under kontroll. Även i korsets blodbad är han Guds son, den utvalde och älskade. Han måste döpas med detta blodbad. Han fick i uppdrag av Fadern att gå i vårt ställe. Ditt också!

GUD VISADE SIN GODHET MOT MIG när mitt namn, Mats Håkan, den 19 maj 1945 nämndes jämte Faderns och Sonens och den Helige Andes namn. Det är stort!

Många döpta lever inte i sitt dop. De är agnar som valt den eviga elden. Gör inte som de, utan upphöj ditt dop! Gud har utvald dig till sitt älskade barn. I dopet sa han: ”Du är min. Jag älskar dig. Jag tar hand om dig. Jag frälser dig.” Dopvattnet är ett med Guds Ord. Du får säga: ”Jag är ren, helig och rättfärdig i Kristus.”

JAKOB OCH JOHANNES FRÅGAR utifrån härlighetsteologin. Jesus svarar med korsets teologi: Ni vet inte vad ni ber om. Kan ni dricka den bägare jag dricker? Eller döpas med det dop jag döps med? Han använder presens: ”… som jag dricker … som jag döps med.” Som kristen lever du i dopet hela livet.

På långfredagen och påskdagen blev hela världen döpt i Kristus. Med sin död betalade han våra synder. Dopet är komplett. Vi får vända tillbaka till vårt dop. Vi får tro på Kristus. Varje dag faller vi i synd och varje dag får vi vända åter till Guds handlanden och löften i vårt dop.

Men vad är det att vara döpt i eld? Eld bränner och renar. Direkt efter sitt dop blev Jesus frestad. Guds sädeskorn går igenom prövningar, sorger och lidanden. Du behöver det för att komma till himmelen. Gud låter det drabba dig för han vill ditt bästa!

BÖN: Jesus, tack att jag får vila i mitt dop och att du tagit emot mig som ditt älskade barn. Var med mig i de prövningar jag måste gå igenom. Hjälp mig att lita på att du vill mitt bästa. Amen.

MATS GISELSSON predikant, Örkelljunga

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan