Röster som bildar och provocerar

Utbudet av podcasts bara växer och även kristna företrädare producerar många intressanta episoder. Här orienterar bibliotekarien Pontus Ridderstedt oss och delger sina lyssnartips.

I våras fyllde Iphonen, en innovation som förändrat det moderna livet på många oväntade vis, tio år. Bland dessa förändringar återfinns uppkomsten av en ny mediatyp, podcasten, vilket i princip är en internetljudfil som man oftast lyssnar på just med sin smartphone. Podcasterna utkommer regelbundet, har ett ganska enkelt upplägg, är ofta ledda av aktörer som är kända från andra sammanhang och inbegriper två eller något fler personer som samtalar. Jag vill i denna artikel skriva lite om svenska kristna podcasts, närmare bestämt inomkyrkliga podcast med visst teologiskt innehåll som har ungefär den ovannämnda formen.

Skäl att lyssna

Det finns många goda skäl att lyssna till en podcast. Att lyssna till när människor som man själv tycker är intressanta får tala till punkt är kanske det viktigaste. Att podcasterna är ljudfiler gör att man kan ägna sig åt andra saker samtidigt. Det är många gånger jag kunnat se fram emot en lång ensam resa, en komplicerad shoppingtur i fullpackat varuhus eller att ta mig an ett hopplöst berg av disk då jag vetat om möjligheten att samtidigt ha en bra podcast i öronen. Om detta inte är skäl nog, finns  det faktiskt också vetenskapligt stöd för att det minskar stress att kontrollera ljudet omkring sig.

Svenska kristna poddar

Programmen från Sveriges Radio är de mest lyssnade podcasterna. Teologiska rummet, Människor och tro och liknande program är de mest populära poddarna med religiöst innehåll. En annan kategori kristna poddar är predikningar. United Malmö, Saronkyrkan och Hönökonferensen är exempel på både hörvärda och populära predikopoddar. I det följande vill jag dock som sagt söka ge ett svep över kristna poddar som utgörs av samtal och som enskilda individer eller mindre redaktioner tagit initiativ till.

  • Tro och förnuft är en podcast under tidningen Dagens paraply i vilken några teologer från Uppsala behandlar religionsfilosofiska frågeställningar, som exempelvis de om mirakel eller om förnuftets plats, utifrån viktiga skrifter. Exempelvis diskuterar de den tidigare påven Johannes Paulus II:s skrift, Tro och Förnuft, och 1700-talsfilosofen John Lockes skrifter om mirakel. Samtalen är lärda och skarpsinniga. Speciellt när de lägger sig nära de olika tänkarnas grundtexter bildar de verkligen sina lyssnare. Inte så sällan hamnar de dock i filosofiska begrepp och längre bort från texterna. Då blir dialogerna mer livlösa och svårbegripliga. Mitt generella intryck är att stora filosofiska begrepp är svåra i podcastform där viss konkretion behövs.

  • I höstas återuppstod podcasten Samtid och sanning med Stefan Gustavsson och Martin Helgesson efter två års uppehåll. Podden har många väldigt bra episoder och tar ofta upp frågor om Bibelns auktoritet och sanning. Jag gillar att podden, även om den är polemisk, också tar upp sina motståndares bästa argument. En kritik är dock att den ofta är alltför kompakt. 45 minuters innehåll tvingas in på 20 eller 30 minuter. Ibland känns innehållet också lite skrivet, en riktig dialog är mer stimulerande att lyssna på. Just i det avseendet har en annan podd som Stefan Gustavsson varit inblandad i, Second opinion, varit bättre. Innehållet i den podden är något mer politiskt. Nu leds Second opinion av Olof Edsinger och Jacob Rudenstrand.

  • Teofiluspodden har en lite annan karaktär än ovanstående med ett mer jordnära anslag och ämnesval som spänner över allt från kyrkoval till tro och gärningar och själavårdens nytta. Samtalet växlar bra mellan seriöst och uppbyggligt och mer humoristiska inlägg. Två samtalsledare och ibland flera gäster skapar en god dynamik. Min enda kritikpunkt är att man har lite för mycket intern jargong. Det kan bli en tröskel för den som inte kommer från eller har kontakt med ELM-sfären.

  • Tillsammans med senast nämnda podd är Läsarna min favorit. Teologerna Joel Halldorf och Patrik Hagman läser nyutkomna böcker, exempelvis nobelpristagarna i litteratur eller Lena Einhorns bok om Paulus. De lyfter fram det teologiska innehållet på ett sätt som sällan görs någon annanstans, utmanar varandra och ger tänkvärda kängor till alla delar av den kristna världen. Det enda som skaver är att denna podd ibland är abrupt klippt, vilket jag personligen tycker är konstigt då poddar inte är bundna av längden på samma sätt som ett radioprogram är.

  • Ännu en podd som jag vill säga lite om är Jesusfolket, ledd av Micael Grenholm och hans fru Sara. Micael Grenholm är en radikal kristen debattör som förespråkar att kristna ska leva i fattigdom. De ska klara sig på maximum 7 000 kr i månaden och dela resten av sin egendom med de behövande. Dessa och liknande utmanande teser utlägger Micael och Sara gång på gång på ett pedagogiskt sätt med gott humör och gott om bibelreferenser. Det är en bra podd som medelklasskristna gärna får lyssna på och utmanas av. Till mina kritikpunkter mot den hör dels att paret Grenholm verkar gilla vissa bibelställen mer än andra, dels, vilket är allvarligare, att denna podd pratar betydligt mer lag än evangelium. Det är mycket av ”Ett nytt bud ger jag er” och lite tal om Guds nåd.

  • Tidningen Dagen har flera poddar. Den lite lättsamma Dagens Människa har ett fint samtal med olika kulturpersonligheter om religion. Även Alms podd ger god stringens på kort tid.

Utblickar

Podcaster – så funkar det

Alla podcastprogram som nämns i texten kan man lyssna till utan kostnad om man laddar ner en podcastapp i sin mobil. För Iphone använder man Downcast eller den medföljande appen Podcaster. För Android använder man Doggcatcher eller Pocketcast. Inifrån appen kan man söka upp alla podcasts som här nämns. Man kan manuellt ladda ner gamla avsnitt men också ställa in om man vill att nya avsnitt ska laddas ner automatiskt vid lämpliga tider. Ofta är podcasts enkelt producerade, vilket innebär att många av poddarna har ljud med något diskutabel kvalitet. Det kan göra dem svåra att höra på om man inte har bra hörlurar eller högtalare.

De ovan nämnda podcasterna utgår från välkända namn inom den kristna världen, personer som ofta låter sig synas genom andakter i tidningar, framträdanden i radio och tv eller på sociala medier. Om man vidgar vyerna lite till den engelsktalande världen hittar man naturligtvis mycket mer. Podcaster som Mark Driscoll, Greg Boyd och Church of Brook Hills producerar med jämna mellanrum högklassigt material. Vidgar man vyerna ytterligare finns åtskilligt mer att upptäcka i den större podcastvärlden. Man kan bilda sig förstklassigt med BBCs In our Time eller i intervjuer med Waking up with Sam Harris. History of Rome bjuder på klassisk historieskrivning. För den som vill underhållas av trivialiteter på ett intelligent vis finns Filip & Fredriks podcast. Lilla drevet ger inblickar i politik, Della Monde i sportvärlden. I This American Life och P3 Dokumentär kan lyssnaren ryckas med och röras till tårar.

Utbudet av podcaster är alltså enormt. Med denna översikt har jag sökt ge en hjälp till orientering och till att söka sålla flödet av röster som söker vår uppmärksamhet. För det behöver vi göra. Även när det gäller podcaster behöver vi tillämpa Paulus uppmaning i Första Tessalonikerbrevet 5:21: Pröva allt, behåll det goda.

Pontus Ridderstedt
bibliotikarie, Helsingborg

Foto: Lightstock