Redaktören har ordet • mars 2020

I sin glädje går han och säljer allt han äger och köper den åkern. (Matt. 13:44)

Innehåll • mars 2020

 • Ungdomsarbete i Chiclayo, Miriam Gomez Uriarte
 • Missionsledaren • Du och jag mot världen, Daniel Ringdahl
 • Ord till liv • En maxad olja, Anders Ek
 • ELMs grannar • Vill se människor och samhällen förvandlade av Jesus, Mattias Lindström
 • Hur har du det med Jesus?, Karin Lyckander
 • Effektivitet – en kristen dygd?, Mattias Lindström
 • Alphakurs i Malmö, Patrik Axelsson
 • i fokus • Missionsakademin startar på Strandhem
 • ”Vad är det för ny lära du förkunnar?” – Paulus predikar i Aten, Magnus Hagström
 • Bokrecension • Som om Gud fanns, Petter Kollberg
 • Bunden och ändå fri, Daniel Ringdahl

Babusjka! Så hette de trädockor, om jag minns rätt, som var populära för ett antal år sedan. Trädockorna var nästan cylinderformade, drygt en decimeter höga. Det speciella med dem var att de kunde öppnas på mitten och inuti hittade man ytterligare en docka, fast i mindre format. Den kunde också öppnas och efter ett antal öppningar hittade man till slut ett litet barn, det fanns en människa i mitten.

Jämför detta med Bibelns berättelser. De har nästan oändliga vinklingar, man kan samtala om dem, vända och vrida på dem, skala ner dem, och tränga allt djupare in i dem. Hela tiden finns det en kärna i mitten – en människa, Jesus Kristus! Martin Luther kallade med rätta Jesus för ”Skriftens kärna och stjärna”. Han är människan i mitten.

Iakttagelsen drar tankarna till en av Jesus liknelser. En man gräver i jorden och hittar till slut en skatt. I glädjen över skatten säljer han allt och köper åkern han grävde i. Lite vid sidan av liknelsens huvudpoäng kan man konstatera att grävandet säkert var mödosamt men i längden givande. Likadant är det med bibelläsning – mödosamt i jämförelse med den snabbtillgängliga underhållning vi har tillgång till via skärmar. Men glädjen vi kan finna överglänser allt annat man hittar i detta liv.

I detta nummer av Till Liv får läsaren möta ämnen som ”En kristen människas frihet”, ”Effektivitet – en kristen dygd”, ”Guds Ord i Aten” och mycket mer. Förhoppningsvis kommer läsningen leda till människan i mitten – Jesus Kristus, hans nåd, kärlek och omtanke om oss människor. God läsning, och om uttrycket tillåts, god grävning önskas!

Mattias Lindström
mattias.lindstrom@tillliv.se

Foto: Annie Spratt