Redaktören har ordet • november 2022

Det sanna ljuset, som ger ljus åt alla människor, skulle nu komma in i världen. (Joh 1:9)

Innehåll • november 2022

  • Från schamanism till Jesus, Ann-Charlotte Smetana
  • Ord till liv • Avgörandets stund, Fredrik Smetana
  • Guds rike – ett rike för ’gratisätare’, Mattias Lindström
  • Nu tändas tusen …, Sofia Ödman
  • En fläkt av himmelrikets frid, Karin Lyckander
  • Krigslarm och psalmsång, Andreas Holmberg

Allt som är viktigt är värt att förbereda! En resa, ett kalas, ett möte … Även julen är värd att förbereda och förberedelsetiden kallas advent. För många är den i dag hektisk – man springer på avslutningar av olika slag, köper julklappar, lagar julmat, skriver julkort(?). Risken är att man i flödet av allt som ska hinnas med missar något. Och än värre – tänk om man inte endast missar en bisak utan själva huvudsaken! Ungefär som att förberedelserna inför resan skulle få oss att missa tågets avgång.

Advent och jul har en sådan huvudsak, ja, själva livet här på jorden har en sådan huvudsak – att möta Gud, vår Skapare, och komma med in i hans rike. Gud vår Skapare har sänt sin Son Jesus till världen, och med sig har han Guds rike, Guds regering. Vi vet att varje regering på den här jorden har sina brister. Vissa saker gör de bra, men knappast alla löften blir infriade. Men Guds regering har inga sådana brister. Gud lovar att genom sitt rike upprätta världen, utplåna ondskan och gör det brutna helt igen. Inte delvis utan på ett fullkomligt sätt. Det är inte ett vallöfte utan något mycket mer tillförlitligt.

För två tusen år sedan uppstod Jesus från de döda. Då upprättades Guds rike på jorden. Visserligen osynligt, men ändå närvarande i varje människa som tror på Jesus. Och särskilt under adventstiden kallas vi människor till omvändelse, till att ångra våra synder och ta emot Guds förlåtelse. Då får vi del av Guds rike, hans ljus tänds i våra hjärtan. Då har själva huvudsaken i adventstiden kommit på plats, vi har fått det rätt ställt med Gud. Det löftet är mer pålitligt än politikernas löften, därför att Gud som har lovat det inte kan ljuga. Välkommen till det här numret av Till Liv!

Mattias Lindström
mattias.lindstrom@tillliv.se

Foto: Moodywalk (Unsplash)