Redaktören har ordet • oktober 2018

Bland fariseerna fanns en man som hette Nikodemus, en av judarnas rådsherrar. Han kom till Jesus en natt och sade: ”Rabbi, vi vet att du är en lärare som kommer från Gud.” (Joh. 3:1–2)

Innehåll • oktober 2018

  • Att möta människor, Elisabeth Wallgren
  • Ord till liv • Trons kraft, Daniel Giselsson
  • Livsåskådningar och världsbilder, Jakob Valdemar Olsen & Frank Risbjerg Kristensen
  • Gud, du som skaffar mig rätt, Torsten Sandell
  • Templet – paradisets port, Stefan Nyholm
  • Gå in i Guds värme!, Benedikte Nilsson
  • Missionen – ELMs och föreningarnas sak?, Daniel Ringdahl

I ett samtal människor emellan kan mycket redas ut eller klargöras. Två personer som har haft något ouppklarat mellan sig kan i många fall genom bara en stunds samtal förstå var konflikten eller missförståndet uppstod och så kan de kanske be om förlåtelse för sin del i det och gå vidare utan att ha det som något som skiljer dem åt.

Den som kommer till ett själavårdssamtal kan lita på att själavårdaren håller på tystnadsplikten och våga sätta ord på saker som ingen annan har fått höra tidigare. Genom att man hör sig själv säga det som har snurrat i huvudet under en lång tid kan tankehärvorna redas ut kanske redan innan den lyssnande ens har hunnit säga något.

Samtalet kan vara en väg till att våga ta av sig de skyddande lager med ’koftor’ som vi gärna drar på oss för att dölja det vi inte vill visa för andra människor eller det som vi tror att Gud på det viset inte ser hos oss.

Oktober är här och därmed på allvar höstmörkret. Nikodemus kom till Jesus i skydd av mörkret på natten. Han valde att träffa Jesus en tid på dygnet då det kan vara lättare att föra de djupa samtalen. Och så mycket han fick lära sig om sig själv och om Guds rike genom deras samtal!

Nu kanske är den rätta tiden för dig att få till ett bra samtal. För att du behöver det för egen del eller för att du vet någon som behöver bli lyssnad på. Det kan vara en väg in i Guds omslutande värme!

Stefan Nyholm
stefan.nyholm@tillliv.se

Foto: Jonas Jacobsson