Redaktören har ordet • december 2021

Med Andens svärd han strider, och segrar när han lider. (Lova Herren 64:4)

Innehåll • december 2021

 • När julen kom till Narnia, Ray Baker
 • Det är på riktigt!, Daniel Karlsson
 • ”Nytt liv” slår upp portarna, Intervju med Karin Roslund
 • Missionsledaren • Frid i ELM, Daniel Ringdahl
 • Böner som bär, Arthur Einarsson
 • Återupptäck julen!, Henrik Nilsson
 • Härlighetsteologi eller ärlighetsteologi?, Magnus Persson
 • Om Fridsfursten och hans rike, Birger Grunditz
 • Julhälsningar från missionsländerna
 • Bak och pyssel i juletid
 • Familjeläsning • Ila eller vila, Ester Birgersson
 • Lyft din blick mot himlen!, Jens Wallin
 • Filmrecension • ”Herre, låt mig få hjälpa en till!”, Oskar Wikdahl
 • En värld utan krig, Samtal med Micael Grenholm och Sven Hammarberg
 • Till Livs julkryss
 • ELMs mission, Kerstin Nilsson
 • Gud röjer plats, Anders Månsson
 • Tillsammans för evangeliet, Intervju med Bengt Hjort
 • Bön i Jesu namn!, Carl Olof Rosenius

Gamla testamentet innehåller många spännande berättelser. Det är mord och hämnd, svek och lögner, kungar och krig. Det skildrar människan precis som hon är, utan att försköna eller idyllisera. En sak som står ut är de många krigen – de accepteras av Gud och bejakas som nödvändiga. Gudsfolket intar Kanaan med svärd i hand och gudsfolkets existens står på spel när andra riken blir militärt starkare. Då sänder Gud militära ledare – Gideon, Simson, och David – som räddar folket.

Samtidigt talar Gamla testamentets profeteter om en kommande kung, en furste som ska segra och utbreda sitt välde över hela jorden. Men detta ska inte ske med svärdet i hand! Han ska tala frid till folken, han ska vara en fridsfurste, han ska ge människor shalom – frid inombords, frid med människor och, allra viktigast, en harmonisk relation med Gud. Här finns en avgörande skillnad mellan det gamla och nya gudsriket – det nya utbreds med Andens svärd, som är Guds ord. Detta är grunden för världsmissionen.

När Jesus föds uppfylls profetiorna om fridsfursten! Om detta sjöng änglarna i julnatten Ära vare Gud i höjden och frid på jorden. Därför fokuserar detta julnummer särskilt på friden som Jesus kommer med. Läs och ta emot friden från Gud! Bli uppfylld och sprid den vidare! Jesus ger den frid som världen inte kan ge.

God Jul önskar Till Liv!

Mattias Lindström
mattias.lindstrom@tillliv.se

Foto: Laura Nyhuis