Vad är verksynd?

Du undrar kanske varför man skall behöva beteckna synden med olika namn, verksynd och arvsynd. Synd som synd, tänker du. Det är sant att all synd är brott mot Gud, eller överträdelse av hans goda vilja, och därmed också värd att bestraffas.

Du undrar kanske varför man skall behöva beteckna synden med olika namn, verksynd och arvsynd. Synd som synd, tänker du. Det är sant att all synd är brott mot Gud, eller överträdelse av hans goda vilja, och därmed också värd att bestraffas. Men om du läser Bibeln noggrant skall du se att den också gör skillnad mellan synd, som är medfödd, arvsynden (Rom. 5:18-19), och synd, som aktivt begås i handling, verksynderna (Rom. 2:6).

När Bibeln talar om att varenda människa skall dömas efter sina gärningar (Matt. 25:42. Med gärningar menar Bibeln även tankar och ord, Matt. 5:27-28, 12:36-37), så försöker vi ta oss samman och lägga av med konkreta synder. Vi lyckas kanske till en del. För ”jag super ju inte, svär, mördar och ljuger inte heller. Nej, jag lever faktiskt bättre än de allra flesta”. När vi lyckats putsa på våra verksynder, menar vi att biljetten till himlen är klar, en frikännande dom på Herrens dag. Men den breda vägen har många olika körfiler. Vi kan kalla dem för ”förbrytarfilen”, ”mördarfilen”, eller ”pedofilfilen”, men där finns också andra, t.ex. ”jag lever i alla fall inte som dom andra filen”. Det som dock är gemensamt med dessa körfiler är att de alla återfinns på den breda vägen, som drar till förtappelsen! Vad hjälper det om du lyckats byta till en ”finare” körfil, om du fortfarande befinner dig på den breda vägen? Nej, du måste komma över på en helt annan väg för att bli frälst – den smala vägen!

Denna sak var ett ständigt samtalsämne mellan Jesus och fariséerna. Jesus förkunnade, till skillnad från dem, att människans hjärta är totalt fördärvat (Mark. 7:21-23), att det måste till en förändring i hjärtat, inte bara i yttre handling! Om vi endast lyckas bättra på det som syns utåt (och är nöjda med detta), när själva grunden är skadad, blir kontentan inte mindre synd, utan tvärtom hyckleri! (Matt. 23:25-28).

Dina verksynder är inte det enda problemet, utan du måste fråga dig: Var finns huvudsynden? Motiven? Begären? Allt detta finner du djupt inne i ditt hjärta. Att du gör synd är ett bevis på att du är syndare.

Men glöm då inte, att den Helige Ande avslöjar din synd för att han vill frälsa dig, förlåta dig både verksynd och arvsynd, och föra dig in på livets väg! Han vill föra dig till syndares Frälsare, Jesus Kristus! (Mark. 2:17).

Jan-Ulrik Smetana

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan