Mer än turist

Att packa väskan inför en ny resa är spännande. Oavsett anledningen till att man reser, kan resan få ge fördjupning för både resenären och dem man möter på resmålet.

Min första flygresa gick till Gotland. Jag var tolv år och skulle på skolresa. Min andra flygresa gick till Lima i Peru. Jag var 29 år och missionär som såg fram emot ett och ett halvt år i Peru. Under de knappa tjugo åren som gick mellan Gotlands­resan och Peruresan förändrades världen genom nya möjligheter till kommunikation: telefax, mobiltelefoner och internet. Och genom en enorm ökning av resor. Under sextio- och sjuttiotalet upptäckte Svensson charterresorna – en möjlighet för många att resa utanför Sveriges och Nordens gränser. Men i dag säljs fler reguljära flygresor än charterresor, och resandet har fortsatt öka. Under år 2010 såldes mer än en miljon resor från Sverige till Spanien! På tio år har antalet resor till det mest avlägsna landet i Afrika ökat med 800 procent.
Det erbjuds i dag helt andra möjligheter att resa utomlands än bara för ett trettiotal år sedan. Det innebär att allt fler kan besöka andra länder och kulturer, uppleva andra klimat och möta människor man inte möter i Sverige. Men varför reser vi? Hur ser vi på oss själva i andra länder? Och tar vi ansvar för vårt resande, eller reser vi för att slippa ansvar?
Resandet berikar
Att resa är fantastiskt. Den erfarenheten tror jag många delar. En god bok om Tjeckien är inte ett besök i Prag. Och filmen ”Mitt Afrika” kan i sin storslagenhet inte återge vad det är att uppleva savannen på plats. Därför är det bra att fler männi­skor får möjlighet att resa och se andra delar av jorden än den plätt på vilken man bor och verkar. Och inte bara de geografiska aspekterna är värdefulla – ännu mer de kulturella. Att få se och uppleva att saker kan göras på annat sätt än i Sverige, att samhällen kan byggas upp på annat sätt och språk låta annorlunda, det är en rikedom. Mötet med andra människor i deras hem, i deras arbeten och vardag skapar förståelse och väcker respekt för att vi är olika och har olika förutsättningar.

Olika resor har olika mål
En tågluff som går ut på att besöka så många platser som möjligt på 28 dygn ger nog resenären mer insikter om sig själv än om människor i de länder och kulturer som snabbt avverkas. Men det kan vara värdefulla insikter resenären gör.
Charterresorna till Mallorca, Turkiet och Kroatien syftar mest till vila – och det är något gott som vi behöver. En semestervecka i en solig och varm miljö kan sprida glädje, också över arbetet, under en mörk och regnig höst.
Några väljer att resa som volontärer. Några månader eller kanske ett år på en kibbutz, på ett barnhem eller i ett missionsprojekt kan ge en möjlighet att bidra med arbetskraft, engagemang och glädje in i ett lokalt sammanhang. Samtidigt ger det resenären/volontären möten, upplevelse och insikter som faktiskt kan påverka hela inställningen till livet.
På senare år har det blivit vanligare att familjer sparar länge för att kunna göra en långresa tillsammans. Kanske till Asien eller Sydamerika. Att vara familj är ju också att få uppleva saker tillsammans. Att göra en gemensam resa är attraktivt eftersom många familjer är ganska utspridda i vardagen: för­äldrarna jobbar på var sitt håll och barnen på respektive förskola och skola. Tänk att få vara tillsammans en hel månad, eller mer!
Över etthundratusen svenska pensionärer är bosatta utanför Sverige. En del av dem bor i avlägsna länder. De har valt en annan världsdel som bostadsort när arbetslivet är över och möter där en ny kultur, hittar nya nätverk av människor och lär sig kanske nya språk. Lägre levnadsomkostnader gör pensionen relativt sett högre.
Vi reser av olika anledningar och med olika mål. Ibland är syftet med resan mer, eller något annat, än just att besöka den plats dit resan går.

Turism – egoism?
Ett par goda vänner var på besök hos oss i Peru och vi gick till ett internetcafé för att bränna en cd-skiva med bilder. Trots att innehavaren försäkrade att det skulle fungera så lyckades vi inte, antagligen hade inte datorerna rätt programvara. När vi gick tog jag fram ett mynt för att betala, men min vän protesterade: ”Varför ska vi betala när det inte fungerade som han sa att det skulle göra?” Jag betalade ändå och svarade när vi gick ut: ”Jag är gäst i Peru och goda relationer är viktigare än småpengar.” Det kunde min vän utan problem förstå, eftersom jag var missionär och inte bara turist.
Några dagar senare hörde jag en amerikansk backpacker sitta på ett tåg och skryta med hur billigt han kunde resa runt i världen. Han klarade sig (enligt egen utsago) på en eller ett par dollar per dag under sina månadslånga resor. Bland hans strategier fanns att aldrig ge dricks, alltid pruta så mycket som möjligt, lifta utan att betala och försöka snacka sig runt inträden och avgifter. Jag funderade efteråt på om han var gäst eller parasit. Och funderade vidare på om jag var gäst eller parasit.
Även om vi ofta reser för att ”bara komma iväg” och uppleva något annorlunda, är det viktigt att vi inte blir parasiter bara för att vi lämnar Sverige. Semester kan man ta från arbetet, men inte från sina värderingar.
Kristet resande
Finns det särskilt kristna aspekter på resande? Låt mig lyfta fram några saker.
Tänk klimatsmart! Tågresor är betydligt bättre än flyg för miljön. Och om du flyger sparar du miljön genom att vara borta längre, jämfört med att göra flera kortare utlandsresor.
Att det blivit lättare och billigare att resa till andra länder ger möjligheter att besöka kristna i andra delar av världen. Det är fantastiskt uppmuntrande att upptäcka hur evangeliet berör människor i andra länder och se hur mycket vi har gemensamt med kristna syskon i helt andra kulturer. Ta chansen att resa för att se församlingar och lära känna kristna syskon i andra länder. Det kan du göra genom en resa till något missionsland, men också genom att passa på att leta upp kyrkor på olika platser i samband med andra resor. Ofta kan du också bli till inspiration för dem du besöker!
Resor till bibliska länder och platser kan skapa en större förståelse för Bibeln och fördjupa din tro. I den bemärkelsen kan man kalla en sådan resa för pilgrimsresa, även om kristendomen till skillnad mot andra religioner inte har heliga platser. Gud vill möta varje människa där hon finns, och i det perspektivet är det evangeliet som ”reser” till människor, folk och länder, inte tvärtom.
Var öppen för att du som besökare i ett främmande land och i en okänd kultur inte förstår allt. Var kärleksfull och försök att visa respekt och generositet i mötet med människor. Som kristen, oavsett om det handlar om en missionsresa eller nöjesresa, är du fortfarande gäst – men gäst med ett viktigt och livsförändrande budskap att dela med dig av.

Erik J. Andersson
Missionsledare i ELM, Örkelljunga

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan