Redaktören har ordet • december 2017

Innehåll • december 2017

 • Julfrid i en orolig värld, Rolf Petersson
 • Ord till liv, advent • ”Natten går mot sitt slut och dagen är nära”, Henrik Birgersson
 • Den fromma fantasins Maria – och Bibelns, Daniel Johansson
 • Så var det då • Bild från en barndoms jul, Eva Henriksson
 • Behöver ELM reformeras, Erik Andersson
 • Hälsningar från missionsländerna
 • Rakt på sak • Från motståndarens strategimöte, Erik Hector
 • Julknäck och julfrid, Anna Samuelsson
 • Tragiken blev en kallelse, Erik Andersson
 • Ord till liv, juldagen • Herdarnas vittnesbörd, Ann-Charlotte Selander Smetana
 • Kallelsen till de onådda gäller också i dag, Stefan Ekström
 • Ord till liv, annandag jul • Himlens räddningstjänst, Tord Nordblom
 • Framtidshoppet lever två år efter attacken i Kenya
 • Ord till liv, nyårsdagen • Namnet Jesus, Bengt Djupsjöbacka
 • Daglig förtröstan, Stefan Nyholm

Han (Jesus) var till i Guds gestalt men räknade inte jämlikheten med Gud som segerbyte, utan utgav sig själv och tog en tjänares gestalt och blev människan lik. När han till det yttre hade blivit som en människa, ödmjukade han sig och blev lydig ända till döden – döden på korset. Fil. 2:6–8

Välkommen till årets sista nummer av Till Liv! Naturligtvis präglas det som det brukar av att julen infaller i slutet av utgivningsmånaden och vi vill gärna bjuda på ett innehåll som passar för läsning såväl under adventstiden som under julen. Advent med dess förväntningar hos unga och gamla och julen med allt vad den kan bjuda på av stämning, kärlek, vänskap, gåvor och – det viktigaste av allt – julens budskap.

Ibland kan fantasin spela oss spratt. Även den fromma fantasin. En stubbe i skogen en mörk natt blir lätt till ett troll. En fantasifull författare kan i bästa välvilja göra julens heliga händelser ännu ’heligare’ genom att försköna dem. Så verkar ha skett i Jakobs protoevangelium som delvis har påverkat våra tankar om hur det gick till när Jesus föddes – ända sedan 150-talet!
Vi kan behöva reformera sättet att tänka ibland och att Martin Luther startade den kyrkliga reformationen för 500 år sedan har vi uppmärksammat i varje nummer under året. Som avrundning av temat får vi nu vända blicken mot oss själva som rörelse och ställa frågan: Behöver ELM reformeras?

Någon tycker kanske att många av texterna i det här numret är väl mörka och tunga för att vara i årets sista nummer: ungdomar i bussolycka, attack mot kristna studenter i Kenya och annandagens budskap om förföljelse och martyrskap. Men mörkret i texterna har en klangbotten i julens grundläggande händelse, Jesu födelse. Där och då fanns det kanske inte så mycket av den julstämning som vi så gärna vill ha. I det att han ändå kom hit till oss visar Jesus att han vill dela mänsklighetens djupaste nöd och mörker med oss. Dessutom vill han befria och upprätta oss!

I EN VÄRLD FYLLD AV OFRID finns det ändå något att grunda en sann julfrid på. Med den i hjärtat kan vi också njuta av alla Guds goda gåvor till oss – kanske en grönkålspaj från Åhus missionsgård eller Strandhems julsill!

En riktigt god jul tillönskas alla våra läsare. Ett stort tack till alla som bidragit under året med texter, bilder, korsord och respons.

Stefan Nyholm,
stefan.nyholm@tillliv.se

Foto: