Redaktören har ordet • november 2023

Han har sänt mig att utropa frihet för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet … (Luk. 4:18)

Innehåll • november 2023

 • Fri i Kristus, Mattias Engström
 • Ord till liv, 1 advent • Kungen kommer, Markus Preston
 • Till Liv-panelen
 • Missionsledaren • Hamas, Israel och Gud, Daniel Ringdahl
 • Guds tajmning öppnar dörrar, intervju med Magnus och Hanna
 • Omskapa utan revolution – om de kristnas förhållande till slaveri, Martin Helgesson
 • Mer än ett barnhem, Filippa Johansson, Simona Niklasson och Vilma Grimberg
 • Släpp mitt folk!, Mattias Lindström
 • Julkort från ELMs utsända
 • Lagen och den kristna friheten, Timo Laato
 • Till Livs julkryss, Lars Olov Sjöström
 • Familjeläsning • En dyrbar själ, Cornelia Smetana
 • Ord till liv, juldagen • Vad inte rädda!, Jakob Andersson
 • Stenen som ropar, Adam Davidsson
 • Ord till liv, annandag jul • Stefanus – fylld av Ande och frimodighet, Stefan Olsen
 • På fältet • Omskakande omständigheter

Fri att kunna göra vad du själv vill, låter inte det härligt? Vi västerlänningar tror lätt att den totala friheten uppnås när vi kastat av oss andras förväntningar och upphört att följa sociala konventioner. Då blir vi fria, utan band, och kan leva det lyckliga liv vi föreställer oss. Detta synsätt får konsekvenser, inte minst för hur vi ser på relationer.

Det finns åtminstone två problem med den här föreställningen. Dels gör den män­niskor ensamma, dels utelämnar den oss åt våra inre drivkrafter och begär. Och det är inte alls säkert att friheten från andra människors förväntningar upplevs som frihet när den blir verklighet. Det vet varje människa som är ensam eller kämpar med prestationshets, duktighetskrav eller lagiskhet.

Gud har en annan syn på frihet. Han vill befria oss från alla våra fiender – både de yttre och de inre – så att vi i stället hittar vår frihet hos honom. Vi kallas till frihet men inte till passivitet, till att ta emot kärlek men också till att leva i relationer enligt hans vilja. Guds nåd bryter bindningarna till Satan, den bryter ner vår inre duktighetssträvan inför honom och gör oss till oförtjänta vinnare, som glatt kan dela med oss av det vi har fått gratis.

Det här budskapet är ett evangelium för ett frihetstörstande samhälle. Ser vi själva det stora i detta? Ett gott sätt att fördjupa sig i ämnet är att läsa detta advents- och julnummer av Till Liv. Välsignad läsning önskas!

Mattias Lindström
mattias.lindstrom@tillliv.se

Foto: Markus Spiske