Han fann mig

SÅ SITTER JAG HÄR IGEN i 66-årige Luis Vertiz hus. Luis, eller Pichin som han kallas, sprang av en ’slump’ ihop med min amerikanska kollega Henrik för snart ett och ett halvt år sedan.

SÅ SITTER JAG HÄR IGEN i 66-årige Luis Vertiz hus. Luis, eller Pichin som han kallas, sprang av en ’slump’ ihop med min amerikanska kollega Henrik för snart ett och ett halvt år sedan. Förra veckan gav han mig nycklarna till sitt hus. Det är inte normalt att göra det i Peru, landet där man inte litar på någon. Vi är tre män som brukar träffas i detta hus och läsa Bibeln tillsammans ett par gånger i veckan. Några gånger har Pichin träffat fl er som han bjudit med.

Pichin, du har nyligen blivit kristen – varför?

Jag är kristen på grund av Guds nåd. Han fann mig, det var inte jag som fann honom. Han kom till mig i Henriks och din skepnad, ni som visade mig vägen till sanningen och livet. Förr levde jag i lögn, men nu tackar jag Gud för att han fann mig.

Vad trodde du förr?

Jag var katolik, men jag levde i lögn och hade inte riktigt någon tro. Jag ville att Gud skulle göra det jag bad honom om, och jag trodde att jag skulle kunna styra Gud till att göra det omöjliga för mig.

Hur upplever du tron på Jesus?

Tron på Jesus är glädje. När vi får tron får vi också glädje och varje dag när jag läser min Bibel lär jag mig något mer om Jesus och kan känna hur glädjen inom mig växer. Nu när jag vet att Jesus är med mig och alltid går vid min sida är jag alltid glad.

Har ditt liv förändrats sedan du blev kristen?

Tron har förändrat mitt liv mycket. Tidigare kände jag ingen mening i livet. Hela tiden hade jag bekymmer och problem och jag var väl medveten om att jag behövde hjälp. Hjälpen kom av sig själv: jag levde mitt liv som jag gjorde och då kom Jesus och förändrade allt. Han letade efter mig och fann mig. Jesus är människofi skaren.

Vilken är din största önskan idag?

Att resten av världen får höra om Jesus. Tänk om alla världens tidningar kunde ha som huvudrubrik: ”Sök Jesus och gör dig inte mera bekymmer.” Om bara världen kunde förstå det skulle vi bli riktigt många i himlen.

Du har som många peruaner fått undervisning från den romersk-katolska kyrkan. Vad uppfattade du som problemet med den katolska kyrkan du varit i?

Satan använder Maria som en ’modersbild’ för oss. Vi har ju alla en mor som vi känner och älskar och det utnyttjar Satan. Precis som vi barn vänder oss till vår mor när vi har problem kan man som katolik vända sig till Maria med sina problem. För hon är chef över allt och katolikerna här tror att Maria har mer makt än hennes barn, Jesus, i himlen. Det är också ett problem att den katolska kyrkan skapar rädsla för Gud hos människor för att sedan kunna tjäna pengar på att erbjuda syndernas förlåtelse.

Har du något råd till svenskar och danskar?

Ja. Ljug inte, för lögn smittar.

FILIP AMBROSEN, missionär, Piura

Tidigare publicerad i Liv i Troen.

Översättning och bearbetning, Erik Andersson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan