Semestervecka med Gud i centrum

En solig eftermiddag rullar vi in med husvagnen på Breanäs bibelcamping. Efter en lång och regnig sommar känns det underbart med sol, och det verkar som om Gud redan välsignat veckan som ligger framför oss – väderprognosen låter lovande.

Campingen är stor, större än i fjol. Det vimlar av människor. Campingvärdarna bär band för att skilja sig från mängden. De tar emot oss och visar var husvagnen ska stå. Parkering och inkvartering går snabbt. Snart är det fika, information och presentation.

Arrangörerna tror att lägret har c:a 430 deltagare men de vet inte säkert, eftersom datorn spelat dem ett spratt. Det är roligt att så många människor velat komma hit och fira semester tillsammans. Förväntningarna är höga inför veckan.

När förtältet kommit upp och hungern blivit åtgärdad är det tid för nattvardsgudstjänst i Broby kyrka. Det blir en god inledning på en härlig vecka.

Dagarna fylls av skiftande aktiviteter. Efter morgonbön och flagghissning är det bibelstudium i det stora tältet, som består av tre mindre tält. Det är alldeles fullt av förväntansfulla åhörare. Bibelstudierna utgår från Uppenbarelseboken och hålls av Sverre Bøe, som är lärare på Fjellhaug Skoler i Norge och som håller på att avsluta en doktorsavhandling just om denna bibelbok. Han talar på ett medryckande sätt, som gör att man lyssnar med ”nya öron” på sådant som man undervisats om många gånger förut. Han lyckas förmedla budskapet i Uppenbarelseboken på ett lättillgängligt sätt med bevarat allvar.

Sverre återkommer ofta till tre nyckelord som är temat för veckan: förförelse, förföljelse och efterföljelse. Det står mycket om detta i Uppenbarelseboken och det kopplas samman med den yttersta tiden. Ett annat återkommande tema är mission. Sverre berättar om sin uppväxt i Japan, där hans föräldrar var missionärer. Detta med mission och den yttersta tiden är starkt sammankopplat. Att flytta ut Guds rikes gränser för oss närmare Herrens återkomst – eftersom Gud har sagt att alla folk ska ha hört talas om honom innan han kommer tillbaka.

Lunchen lagar man på egen hand, och eftermiddagen ägnas åt det man tycker bäst om. Många deltar i de lekar och spel som anordnas. Andra badar och solar. Själv slår jag mig ner i skuggan med en god bok för att koppla av och njuta av sommaren.

På kvällarna är det offentliga möten med inbjudna predikanter och mycket sång. Anders Andersson från Vikbolandet leder med stor entusiasm lägerkörer och församlingssång. På något underligt sätt är sången fantastisk trots tältets beryktade akustik. Under hela veckan sjunger vi mycket, och det är väldigt roligt.

Efter kvällssamlingen blir det mycket tid att samtala över en kopp kaffe och en ”smarrig” kaka. (Under hela våren har campingens värdar idkat kakprovning för att försäkra sig om att kakorna går att servera.)

Många frågor ställs under veckan. Uppenbarelseboken är en svår bok, och det är inte alltid lätt att förstå vad som menas. Men bibelstudierna och samtalen deltagare emellan kan ibland sprida klarhet i funderingarna eller utmynna i en fråga som tas upp på bibelstudiet dagen därpå.

Veckan fortsätter i god anda. Vid något tillfälle berättar en av campingvärdarna att man under två år bett för campingen -98. De har främst bett om att Gud skulle vara nära och att vädret skulle bli gynnsamt. Båda dessa önskningar gick på ett tydligt sätt i uppfyllelse. Vilken mäktig Gud vi har!

Jesus påminde oss många gånger om allvaret i ett sunt kristenliv, om vikten av att vi lever nära honom och om att han snart kommer.

Herrens ord berörde många hjärtan under denna vecka.

Sofia Davidsson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan