Det är advent

Som barn var det lätt att tro att ordet advent betydde väntan, frågan var lite lurig när den ställdes på söndagsskolans julfest. Det låter ju så, och väntan på julen tycktes lång. För mig som vuxen är det lätt att advent blir hektisk, och jag måste välja bort en del. Låt detta advent få innebära väntan, förväntan! På Honom som en gång kom, som kommer på nytt och en gång kommer tillbaka. Läs om detta i Till Liv, om den verkliga frihet som finns i Kristus och om Gudsriket som redan är mitt ibland oss. Det finns här, både hemma och i arbetet, när vi – präglade av evangeliet och burna av förlåtelsen – får stå i Guds tjänst och tjäna varandra.

Så blir det jul igen. Låt oss gå till Betlehem och se vad som hände där: Värdshusvärden – han hade inte plats för Jesus hos sig. Stallet – det ostädade, blev platsen där Gud själv lät sig födas och blev människa. Maria – hon sade ja till att bära fram Jesus åt världen. Herdarna – de lämnade det viktiga som de höll på med för att se Jesus, sin Frälsare. De vise männen – de leddes fram till Jesus i krubban. Det mötet gjorde att de fick de ta en annan väg tillbaka till sin vardag. Josef och Maria – fick fly till Egypten undan hot och våld, men de tog med sig det dyrbaraste de hade, Jesus. Honom glömde de inte!

Låt oss påverkas av det som hände i Betlehem, av hans ankomst – och fira advent och jul med förväntan!

Eva Andersson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan