Redaktören har ordet • maj 2021

Har jag varit en öken för Israel eller ett land av mörker? Varför säger mitt folk: ”Vi är fria, vi kommer inte mer till dig?” (Jer. 2:31)

Innehåll • maj 2021

  • Här för att stanna – eller på väg bort?, intervju med Olof Brandt
  • Missionsledaren • Tillsammans i evangeliets tjänst, Daniel Ringdahl
  • Ord till liv • Anden tröstar och uppmuntrar, Mikael Lunnergård
  • Ensam är inte stark, Owe Johansson
  • Hur det svenska folket väcktes, helgades – och avföll, Adam Davidsson
  • Bibliska nycklar för evangelisation i Sverige 2021, Martin Alexandersson
  • Kristen tro i svensk lag, Rickard Lyckander
  • Perumission i Sverige, intervju med Susana Ihrmark
  • Bibelskoleelever på människofiske, Klara Pettersson

Det finns så mycket vi svenskar har att vara tacksamma för. Vi föds in i ett land med fred, demokrati, materiellt välstånd. Vi äter oss varje dag mätta, vi ser hur våra barn får gratis skolgång, vi njuter av religionsfrihet, mötesfrihet, pressfrihet, yttrandefrihet med mera. Jämför man med människor i andra länder eller i andra tider ser man att vi tveklöst är lyckligt lottade.

Ändå har det svenska folket vänt Gud ryggen. Ja, så rakt ut måste det sägas. Gudstjänststatistiken från tiden före coronapandemin talar sitt tydliga språk, det svenska folket räknas snart som ett ”onått folk” om trenden fortsätter. Sverige är i dag ett missionsland. Hur kan det ha blivit så? Guds välsignelse har vilat över västerlandet under lång tid, och i synnerhet har vi svenskar fått njuta av den. Var gick det snett? Vad kan vi göra åt saken?

Ytterst sett är det endast Gud som kan vända den sekulariserande trenden i Sverige. Vi förmår ingenting, Gud gör allt. Med det sagt vill vi ändå som missionsorganisation ställa vår tid, vår kraft och våra resurser i Guds tjänst, för att evangeliet ska nå unga och gamla, ’gammelsvenskar’ och nysvenskar, gudstjänstvana och religiösa analfabeter, så att människor blir frälsta och Gud blir ärad!

Välkommen till ett nummer av Till Liv som handlar om sverigemission – förhoppningsvis kan det ge Dig som läsare både insikt och motivation till att arbeta för evan­geliets spridning också i vår tid. Välsignad läsning önskas! 

Mattias Lindström
mattias.lindstrom@tillliv.se

Foto: