Nya HITTLISTAN

Förlaget Trots Allt & Svenska Bibelsällskapet. 36 sidor. Kan rekvireras från BV-Förlag. Kostar 36 kronor.

Behöver du också hjälp på traven? Bibeln – en bok fylld med liv, vishet, vägledning, tröst och glädje. En bok där Gud berättar om sig själv på många olika sätt. En bok där jag får läsa sanningen om mig själv och om hela livet. En bok fylld med tankar och känslor som människor haft i alla tider – glädje, ensamhet, längtan, dåligt självförtroende, kärlek, sorg, förälskelse, självhävdelse, lycka, skuldkänslor o.s.v.

Helt enkelt en bok där jag kan känna igen mig och där jag kan lära känna Gud. Nu ligger den där, Bibeln, på nattduksbordet. Denna bok som sägs innehålla allt om livet och verkligheten med dess ljusa och mörka sidor. Den känns stor och ogreppbar. När Bibeln verkar så där oåtkomlig och jobbig att ge sig i kast med är Hittlistan den perfekta ”nyfikenhetsväckaren”.

Häftet inleder med att beskriva varje bok i Bibeln, utan att ta för givet att du läst Bibeln tidigare. Du får en enkel översikt över händelseförloppet i historien, som alltid kan vara bra att ha koll på, för att kunna sätta in personer och händelser i deras rätta sammanhang.

Sen kommer den riktiga guldgruvan: Hitt listan med femtio teman från Bibeln som ska hjälpa dig just att hitta. Ämnena, som lyfts fram på ett spännande sätt med lite annorlunda ordval, gjorde att jag tänkte: ”Inte kan det väl stå om detta i Bibeln?”. Läs själv några av rubrikerna här och håll med om att det väcks en nyfikenhet att slå upp och kolla vad det egentligen står i Bibeln: Med glimten i ögat, Helande – ibland genast, ibland gradvis, ibland inte alls, För mörka dagar, Enhet och mångfald, Kristus genom mig, Kreativitet i hemmet, Hans kropp är ljuvlig, Diakoni och tjänande, Gästfrihet och förnöjsamhet, Håll huvudet kallt, Gudslängtan, Ockultism, Barnuppfostran, När självförtroendet sviktar, Pengarna eller livet, Deklarera falskt, Beroende av varann, Alla har något att ge, Viljan före känslan, Guds politik, m.m.

Friskhet åt bibelläsningen, säger jag bara! Det är både kul och intressant att fördjupa sig i Bibeln med hjälp av denna Hittlista. Du som inte tror på Bibeln, eller har svårt att tro men gärna vill veta mer, för dig kan jag rekommendera Hittlistan, där du lätt kan hitta det ämne du vill veta mer om. Längst bak i häftet finns ett helt uppslag med bibelord om hurdan Gud är, om hans egenskaper, en hjälp att lära känna Gud bättre.

Det är en värdefull ”uppslagsbok” för dig som har kommit till tro, att ha som underlag för att kunna svara på vad den kristna tron står för i olika frågor, men framför allt för att fördjupa din relation med Jesus. Gud är en Gud på nära håll, som vill vara delaktig i våra tankar, känslor, ord och handlingar och som vet hur det är att vara människa.

Hittlistan – där Gud ligger på första plats! Denna lilla boken kan hjälpa dig att förstå att Gud är en fantastisk Gud, som vill toppa ditt livs hitlista, för du ligger nämligen etta på hans!

Cia Andersson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan