”Liksom regnet faller från himmelen…”

Varje sommar den tredje helgen i juli anordnar Kristna Ungdomsförbundet i Sydsverige ett friluftsmöte. Årets upplaga av ”Sommarmötet” hölls i Eket väster om Örkelljunga. Efteråt minns man nog framförallt regnet och klafset, men det finns mycket mer att säga om denna helg.

Varje sommar den tredje helgen i juli anordnar Kristna Ungdomsförbundet i Sydsverige ett friluftsmöte. Årets upplaga av ”Sommarmötet” hölls i Eket väster om Örkelljunga. Efteråt minns man nog framförallt regnet och klafset, men det finns mycket mer att säga om denna helg.

Sommarmötet är en av årstidens största händelser. Inte för att det upptar så lång tid, nej, innan man vet ordet av är helgen slut, trots att man tycker att man just kommit. Av oss som har åkt till sommarmötet (eller konferensen, som det förr hette) varje år så länge vi kan minnas delas sommaren in i två hälfter: före och efter sommarmötet. För att hålla reda på andra saker som händer, räknar vi tiden i förhållande till denna punkt.

Denna helg är det stora tillfället att träffa vänner och bekanta som man inte mött på länge, kanske inte sedan förra årets sommarmöte. En viss frustration kan uppstå när det är många människor man gärna skulle vilja prata en stund med men bara hinner hälsa på.

På frågan vad Biskop em. Bertil Gärtner (en av årets talare) tyckte om sommarmötet svarade han bland annat att denna form av stora möten är viktig inte bara för predikan och undervisning utan även för att man som kristen behöver se att vi är åtskilliga som delar tron och också känna glädjen i att få träffa många kristna syskon.

Givetvis är det ändå programmet som gör sommarmötet till vad det är. Utan predikan, föredrag, bön och sång kunde man lika gärna åka till stranden eller något annat utflyktsmål. Årets program var varierat och mycket bra. Här fanns predikanter, som vi hört hemma i missionshuset, men också talare som vi inte har möjlighet att höra någon annanstans. Helgens tema var En fängslande frihet och de olika programpunkterna anknöt till detta. Programbladet hade ett lite nytt utseende. Storleken på bladet gjorde att man lättare kunde stoppa det i fickan. Under dagen fick man sedan stor nytta av att texterna till de unisona sångerna fanns med i bladet. Det gjorde att många fler (även de som inte hade sångbok) kunde sjunga med i sångerna – positivt! Bladet innehöll också korta presentationer av de medverkande och var för övrigt mycket snyggt och välgjort.

 

LÖRDAGEN…

Efter välkomsthälsning från arrangörerna predikade Nils-Göran Nilsson (MBV:s ordförande) över en text från Joh. 1 med den kända och viktiga uppmaningen ”Se Guds Lamm”. Före predikan var det sång av Dubbelkvartetten Filippa och efteråt sjöng en kör från Eket. Därefter höll missionssekreteraren Roland Gustafsson ett föredrag om ”Kenya i våra hjärtan” med anledning av att det är 50 år sedan MBV:s Kenya-mission startade. För de lite yngre var det barnsamling. När det sedan blev uppehåll begav sig de allra flesta till sina bilar för att äta. Ett alternativ i år var att köpa mat i en cafévagn. Där fanns baguetter, hamburgare etc., så att man kunde äta sig mätt utan att ta med egen mat.

Efter uppehållet var det dags för den förste gästtalaren. Sven-Arne Svenungsson, kontraktsprost i Kungshamn, höll en mycket givande bibelförklaring över Gal. 4:1‒7. Han blev positivt överraskad över att se så många ungdomar. ”Kristna Ungdomsförbundet” gör skäl för namnet. I nästa programpunkt presenterades lite av KUS:s verksamhet med och för ungdomar. Sara Andersson (f.d. korttidare) berättade om hur spännande det är att vara kristen och korttidare. Vi fick höra om Öppna förskolan, som bl.a. Stina Sjödahl jobbar med och så fick vi veta lite om en av de arrangerande föreningarna, nämligen Kristna Föreningen Filippi i Lund. P.g.a. regn blev lördagskollekten sämre än vanligt, men totalt under helgen kom det in en rekordstor kollekt: c:a 289 000. Det samlades också in pengar för att köpa ett nytt tälttak till ett av KUS:s mötestält.

Efter en mycket regnig fikapaus (enligt programmet var det uppehåll!) talade Sven-Ingvar Nilsson (f.d. folkhögskolerektor) över ämnet Fri att tjäna med utgångspunkt i Gal. 5:13. Den sista programpunkten på lördagseftermiddagen var ”Sång och vittnesbörd”. Credimus, en ungdomskör från västkusten, sjöng först och sedan den 50-årsjubilerande Manskören.

På kvällen var det nattvardsgudstjänst i Örkelljunga kyrka. Bertil Gärtner predikade och ledde en underbar gudstjänst då man påtagligt kände Guds närvaro. En mycket välfylld kyrka gjorde församlingssången mäktig och en för kvällen sammansatt kör bidrog till att höja gudstjänsten ytterligare.

…OCH SÖNDAGEN Bertil Gärtner medverkade även på söndagen, då han ledde gudstjänsten på mötesplatsen. Söndagens tema var Efterföljelse och evangelietexten Matt. 16:24‒27. Gärtner predikade utmanande och berörande om att följa Jesus. Hela söndagsmorgonen regnade det och de flesta som hade kommit höll sig gömda i tält och bilar och lyssnade på predikan i närradion. Efter gudstjänsten lättade det och platsen framför talarstolen fylldes av folk. Fram till (middags-) uppehållet bjöds vi på information från missionärer på olika håll inom MBV:s mission.

Eftermiddagen började med före drag av en ung norrman – Ole-Kristian Sameien – som talade över ämnet Fri från fruktan. Trots vissa språksvårigheter gick det mesta fram. Därefter följde ”Ung och kristen”: Högstadiekören Tripla började och sedan kom en av helgens musikaliska höjdpunkter, en grupp tjejer som kallar sig ”Proviva” (=för livet). När vi är inne på musiken måste samlingsmusiken efter middagsuppehållen nämnas. På lördagen spelade två bröder Waldemarson gitarr samt spridda instrument och på söndagen spelade Lind, Einarsson och Lind trumpet – härligt!

Tiden går fort när det händer mycket och efter fika var det dags för en annan musikalisk höjdare, nämligen ”Barnen sjunger”. Alla barn som vill vara med går fram och sjunger, vilket (oftast) uppskattas av både barnen och deras anhöriga. Aldrig är det så mycket folk så nära talarstolen som just då.

Petter Johansson (bördig från Örkelljunga) höll det sista föredraget med temat Fri – i väntan på befrielsen. Följande citat kan bli bevingat: ”De som har Vapnet med sig kan slå upp Hes. 11:16‒21.” Efter Petters givande föredrag sjöng återigen västkustkören Credimus, några sånger själva och sedan några sånger tillsammans med KUM:s ungdomskör Canticum. KUS:s ordförande Fredrik Carlsson avslutade mötet och vi sjöng tillsammans, precis som vanligt, sången ”O, hur saligt att få vandra”.

Det är en stor förmån att under en helg få så mycket god undervisning. Säkert är det några av årets mest välförberedda och genomtänkta föredrag och predikningar som hålls på sommarmötet. Jag funderar ändå på hur mycket man tar in av det man hör. Det sägs att BV:are är specialister på att lyssna eftersom de är vana vid långa predikningar. Det är möjligt att det stämmer, men ibland undrar jag (eftersom jag vet hur jag själv fungerar) om det kanske är så att vi är specialister på att stänga av, sitta stilla och tysta och i bästa fall se ut som om vi lyssnade. Hur det än är så finns föredragen och predikningarna från sommarmötet inspelade och kan beställas från Anders Andersson, Falketorp, 610 28 Vikbolandet.

Jag får säga ”Abba Fader” till Gud och när jag inte orkar det, säger Gud ”mitt barn” till mig. (Sven-Arne Svenungsson)

VÄDRET

Om man inte tar upp vädret i en artikel om sommarmötet 1998 har man missat mycket. Juni och juli var som bekant mycket regniga i västra Skåne, så förutsättningarna kunde inte varit mycket sämre. Mötesplatsen var högt belägen på sandjord, som alltså lätt släpper igenom vatten, och markägaren Jan-Olof Nilsson hade inte kunnat tänka sig att det kunde bli så kladdigt på den lätta jorden. Gräset som växte på platsen slogs tre veckor före möteshelgen, men det regnade varje dag och inte förrän på torsdagen två dagar för sommarmötet kunde man få in det. Under helgen kom det sedan cirka 20 mm regn, så det var väldigt uppkört och upptrampat på in- och utfarter.

Trots detta genomfördes sommarmötet på ett mycket bra sätt. Ungefär 100 personer från de arrangerande föreningarna i Eket, Lund och Malmö arbetade på olika sätt för att det skulle fungera.

Så – ett stort tack, till Gud först och främst, men också till alla andra som varit med och gjort sommarmötet så bra!

Per Svensson

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan