Under molnstoden

Små, lätta moln seglar på min himmel, min himmel som är blå, eller ”inte ett moln så långt ögat kan nå…” Ja, det är väl så vi helst vill ha det. Ett bekymmersfritt, behagligt liv. Men nu är det ju sällan som det är på det viset.

Små, lätta moln seglar på min himmel, min himmel som är blå, eller ”inte ett moln så långt ögat kan nå…” Ja, det är väl så vi helst vill ha det. Ett bekymmersfritt, behagligt liv. Men nu är det ju sällan som det är på det viset.

För min egen del har jag upplevt två parallella liv under vårterminen. Livet som elev på Credo-akademin var helt underbart. Med längtan och förväntan gick jag varje dag till lektionerna. Herrens närvaro var påtaglig genom Ordet och Anden. Varje dag var ett nytt möte med Livgivaren – genom Anden förvandlades Ordet till livgivande dryck. Det var som att få vara innesluten i välsignelser och känna hjärtat vidröras av Jesu kärlek. ”Frälst och salig redan här” var en genomgripande förvissning.

Ja, så välsignade var förmiddagarna på Credo-akademin. Parallellt med detta deltog jag i intensiva politiska förhandlingar i min hemkommun med målsättningen att bilda en ny majoritet. Vi hade tröttnat på den styrande majoritetens maktfullkomlighet. Mitt parti tillsammans med fem andra partier försökte bilda en s.k. ”regnbågsallians”. Mobiltelefonerna gick varma. Allt såg till en början bra ut men förhandlingarna drog ut på tiden. Vi använde kvällar och helger. Det blev t.o.m. s.k. ”nattmanglingar”.

Jag skulle få tillbaka mitt uppdrag som ordförande i socialnämnden och jag såg det som en Guds ledning att bitarna föll på plats. Mitt parti skulle få mycket stort inflytande, större än vi någonsin tidigare haft.

Jag bad att Guds vilja skulle ske. Allt var i princip klappat och klart för att Regnbågsalliansen, med ett enda mandats övervikt skulle bilda ny majoritet. Avtalet partierna emellan skulle bara undertecknas av respektive gruppledare. Vi hade förberett oss för presskonferensen. Då hände plötsligt något helt oväntat. En blixt från klar himmel! Under ytan hade nämligen ett dubbelspel pågått en längre tid. En ledamot i kommunfullmäktige hade bakom ryggen på oss skrivit ett avtal med den ”andra sidan”, hoppat av sitt parti och blivit s.k. ”vilde” och fått ett fint uppdrag på köpet. Om detta fick vi läsa i ett pressmeddelande på morgonen. Allt slit vi lagt ner var med ens till ingen nytta. Vi var tillbaka på ruta ett. Jag mådde illa!

Jag har fastnat för två olika texter i Bibeln som handlar om moln. Betydelsefulla moln.

I Gamla Testamentet kan vi läsa: ”Och Herren gick framför dem, om dagen i en molnstod, för att leda dem på vägen och om natten i en eldstod för att lysa dem. Så kunde de tåga både natt och dag.” 2 Mos. 13:21.

Vidare i Nya Testamentet: ”När han hade sagt detta, såg de hur han lyftes upp i höjden, och ett moln tog honom ur deras åsyn. Medan de såg mot himlen dit han steg upp stod plötsligt två män i vita kläder bredvid dem. Galiléer, sade de, varför står ni och ser upp mot himlen? Denne Jesus som har blivit upptagen från er till himlen skall komma tillbaka just som ni har sett honom fara upp till himlen.” Apg. 1:9–11.

En dag ska det komma ett moln på himlen, ett alldeles fantastiskt, underbart moln. När du ser det ska du stråla av lycka, ditt hjärta ska bäva och bulta.

Sonia Lunnergård, Sollentuna

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan