Guds kärlek – för mig och hela världen

PÅ JULLOVET HADE Lasse (min man) och jag förmånen att göra en resa till Kina. Vi skulle besöka min bror och svägerska.Vi var först en vecka i Beijing. I närheten av hotellet som vi bodde på låg en kyrka som vi besökte.

PÅ JULLOVET HADE Lasse (min man) och jag förmånen att göra en resa till Kina. Vi skulle besöka min bror och svägerska.Vi var först en vecka i Beijing. I närheten av hotellet som vi bodde på låg en kyrka som vi besökte.

Det är söndagsförmiddag runt klockan tio. Jag sitter i kyrkan, som fylls av kineser. Vart jag än vänder mig ser jag äldre, medelålders, ungdomar och barn. Fortfarande strömmar det in folk längs med mitt- och sidogångarna. På samma bänk som jag sitter några pojkar i 15-årsåldern. Vi utbyter blickar, men ej ord, då de inte kan engelska och jag inte kinesiska. Jag pekar på min klocka och undrar när gudstjänsten ska börja. Den ene pojken pekar på 10.30.

Nu hörs orgelbrus från läktaren och hela församlingen reser sig och stämmer upp i en högtidlig psalm. Melodin är okänd för mig och inte förstår jag orden de sjunger, utom ett namn jag känner igen, namnet Jesus. Ja, Han är här denna stund mitt ibland oss!

Ritualen är något lik en svensk högmässa. Så är det dags för predikan och det lägger sig en stillhet över församlingen, som ivrigt börjar lyssna. Men detta är verkligen kinesiska för mig! Inte ett ord förstår jag. Min blick fastnar vid altaret, enkelt utsmyckat med de grekiska bokstäverna Alfa (A) och Omega (O)* och däremellan står ett träkors. Plötsligt förstår jag att detta blir predikan för mig i dag. Tänk att här sitter jag nu och blir påmind om att Gud är till före allt! Han skapade allt så underbart en gång, fullkomligt. Han håller sin skapelse vid liv.

Synden kom in i vår värld och förstörde så mycket, ja, döden kom in, men Gud bevisade sin kärlek till oss därigenom att Kristus dog för oss medan vi var syndare ( Rom. 5:8), och denna kärlek gäller hela världen. Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son, för att var och en som tror på honom inte skall förgås utan ha evigt liv (Joh. 3:16). Ja, korset i mitten vittnar om kärleken till oss alla, kineser såväl som svenskar. Han har kommit för att vi ska äga liv.

Och äga det i överflöd! (Joh. 10:10). Redan här får vi ha del i det eviga livet i gemenskap med Honom som också är O. Allt ska en gång sammanfattas i Honom. Före mig är ingen Gud danad, och efter mig skall ingen komma. Jag, jag är Herren och förutom mig finns ingen frälsare (Jes. 43:10b–11). Nu reser sig församlingen igen och en mäktig lovsång går till Honom, som är värd all ära, nu och i all evighet.

BÖN: Tack, Herre, för att du mötte mig i denna gudstjänst, så stilla, utan att jag förstod orden talade du om din ofattbart stora kärlek.Tack att den gäller mig och även alla kineser som sitter härinne eller rusar förbi ute på Beijings gator och alla som bor i detta stora land.Tack att den också gäller var och en som läser Till Liv!

KERSTIN JOHANSSON
Lärare, Örkelljunga

*Alfa och Omega är första resp. sista bokstaven i det grekiska alfabetet.

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan