Café Engel

Baka och bed! – det är mottot för dem som driver gymnasistcaféet i Ängelholm. Betyget är bra: mysigt, fin stämning, intressanta diskussioner – och god kladdkaka!

 

I centrala Ängelholm, närmare bestämt i missionshuset på Östergatan 20, ligger ett kristet café vid namn Engel. I spänd förväntan öppnar vi dörren till caféet och blir med en gång vänligt bemötta av delar av personalstyrkan. Att det är en gemytlig stämning märks direkt; doften av nybakad kladdkaka sprids från köket och sorlet av några tidiga gäster kan höras i den hemtrevliga lokalen, där bland annat tavlor, soffor och en myshörna bidrar till att öka mysfaktorn.

 

Bön, bak och budskap

I en av sofforna sitter Erik Hector, ungdomssekreteraren som har huvudansvaret för caféet. Vi förflyttar oss nu från själva cafélokalen till ett rum som ligger bakom, även kallat stilla hörnan. Erik berättar att caféet drivs som en ideell verksamhet.

– Det är en skön form att arbeta i, eftersom den gör att vi inte är beroende av ELUs ekonomi. Pengar som blir över omsätts i caféet i bland annat tavlor och spel och vad som behövs i verksamheten.

Till sin hjälp att sköta alla uppgifter har Erik flera personer. Förra läsåret var det lite ont om folk som hjälpte till, men under detta har ungdomsledare från ELU varit medhjälpare och även elever från Strandhems Bibel- och lärjungaskola. För att caféet ska fungera måste det till ett gemensamt ansvarstagande, där det handlar om att dela på bl.a. bakning, diskning och servering.

Varje morgon då caféet är öppet börjar man med en andakt som kallas BB, vilket innebär att Be för dagen och att efteråt Baka. Bestämda uppgifter har Erik eller de andra inte, utan den som för tillfället har lust att baka, den bakar, och den som vill gå och handla går och handlar.

Varje vecka på caféet präglas av ett särskilt tema och detta visas på olika lappar på borden. Exempel på teman kan vara ”Guds förlåtelse” eller reklam för ett läger. Denna vecka är temat ”utvärdering”, då besökarna får fylla i frågeformulär om vad de tycker om caféet.

– Det är svårt att se någon allmän förändring hos besökarna, konstaterar Erik. Däremot kan man se reaktioner hos dem man samtalat lite djupare med.

Fast det inte alltid känns som om budskapet går fram med detsamma, kan det senare komma fram personer och diskutera det, vilket gör arbetet mer meningsfullt. Antalet besökare ökade i höstas, och eftersom majoriteten inte är kristna är det en stor uppgift Erik och de andra har.

Veckans höjdpunkt

Vi tackar för oss och söker upp några av de andra medhjälparna på caféet, Salome Hector, Ida Nilsson och Johan Svensson. Vad de alla har gemensamt är att de verkar trivas väldigt bra, både tillsammans och i själva verksamheten. Som ungdomsledare i Ängelholm har Salome och Ida många uppgifter, men den störs­ta av dem är ändå caféet. För Johan Svens­son och Peter Storgaard Andersen, som är elever vid Strandhems Bibel- och lärjungaskola, ingår arbetet på caféet som den del av undervisningen, där eleverna får en chans att komma utanför bibelskolan och göra något mer praktiskt.

Det kristna budskapet förmedlar de på olika sätt, bland annat med dagens andakt, som de turas om att hålla. Man hoppas även att besökarna ska se tavlorna på väggarna och läsa tidningen Insidan, som ligger på borden.

– Annars kan det vara lite svårt att hitta balansen, berättar Salome. Man vill ju inte tvinga på besökarna något, och därför blir det inte så ofta prat om kristen tro.

Johan påpekar också att det på deras förkläden finns ett kors, som även det sätter en kristen prägel på caféet. Johan, som inte har varit på caféet så lång tid, tycker det är svårt att se några allmänna förändringar hos folk, vilket Salome och Ida till viss del håller med om.

– Men man kan märka att besökarna förändras vad gäller tryggheten. De vågar lita på oss som arbetar här och kan bygga upp ett förtroende, konstaterar de.

Att nå besökarna tycker de fungerar bra, det finns många olika sätt att göra detta på. Ibland pratar de bara med dem, eller så umgås man helt enkelt genom att spela spel. Att folk börjar trivas och få förtroende för dem märker de på olika sätt: vissa hjälper till med diskningen, andra lämnar kvar sina tillhörigheter. Att de vågar hälsa tillbaka och börja prata med personalen är andra tecken på trivsel. Det kan alltså sägas att personalen verkar trivas alldeles utmärkt

– För mig är detta veckans höjdpunkt! säger Ida.

 

Avslappnad miljö och goda möten

Upplysta om hur det går till en vardag på Café Engel måste vi naturligtvis få reda på hur allt egentligen startade. Vi vänder oss till Janna Sjödahl, som vet lite mer om caféets ursprung.

– Ungefär 1996 startade verksamheten, som rullade på ett tag, för att sedan stängas ned på grund av brist på ung­doms­­ledare, berättar Janna.

Verksamheten startade sedan igen under år 2000 med några små föränd­ringar; från att ha varit i missionshusets källare flyttade man upp till övervåningen. Öppettiderna ökade också från en till två dagar i veckan. Nu som då var utformningen och förmedlingen av budskapet en viktig del av verksamheten; det sker en fortlöpande utveckling för att förbättra detta.

Orsaken till den första starten tror Janna är densamma som till att caféet finns i dag: önskan att få personlig kontakt med eleverna på gymnasieskolan, som ligger i perfekt läge intill caféet.

– Genom att det är en utåtriktad verksamhet leder den förhoppningsvis till att gymnasisterna blir mer avslappnade än de är exempelvis vid ett bokbord. Det är helt enkelt ett bättre sätt att få kontakt med ungdomarna, konstaterar hon.

Resultatet har sannerligen varit lyckat, budskapet förmedlas tydligt och klart, samtidigt som man inte på något sätt är påträngande. Lokalen är, som sagt, väldigt gemytlig och de anställda är oerhört vänliga och tillmötesgående. Vill man ha en trivsam kristen miljö att fika i och äta den ryktbara kladdkakan är detta helt enkelt det perfekta stället att träffas på.

Carl-Marcus Ekström, Susanna Sandström

Elever på Strandhems Bibel- och lärjungaskola 05–06

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan