Redaktören har ordet • december 2018

För länge sedan lade du jordens grund, himlarna är dina händers verk. De ska gå under, men du ska bestå. De ska alla nötas ut som kläder, du ska byta ut dem som en mantel och de försvinner. Men du är densamme, och dina år har inget slut. (Ps. 102:26–28)

Innehåll • december 2018

 • Med 650 mil mellan arbetsfälten, Sonia Lunnergård
 • Ord till liv, advent • Verklig befrielse, Sven Hammarberg
 • Mycken frid genom christum – aldrig tidigare publicerade utdrag ur Lina Sandells julbrev, Gösta Imberg
 • Så firas jul runt om i världen, Caroline Petersson
 • Himlen tur och retur, Berth Löndahl
 • Berättelsen om en molnherdes familj, Kiyomi Henrysson
 • Ord till liv, julafton • Ett barn som gör skillnad, Benedicte Artman
 • Thaer från Irak vidgar gemenskapen, Kristina Runeson
 • Julkort från missionsfältet
 • Den överraskade och överraskande familjen, Katrina och Rune Imberg
 • Ord till liv, juldagen • Det eviga ljuset, Per Munch
 • Julklappstips
 • Stöd ELMs julkampanj
 • Hur är vår beredskap?, Erik Andersson
 • Ord till liv, annandag jul • Guds plan håller!, Johanna Nyholm Skoglund
 • Två juliga recept, Helena och Daniel Hermansson
 • Till Livs julkryss

JAG TAR EN PROMENAD för att få nytt syre i hjärnan och kanske ett uppslag till denna text. Det är veckan efter allhelgonahelgen och tre veckor till det här numrets utgivningsdag.

Hösten är mild, åtta-nio grader. Längs Säveån bäddar en lätt dimma in naturen i grå fuktighet. De löv som hänger kvar skiftar i olika gula nyanser, det blev inte så mycket rött i år, men gräset är grönt och frodigt. Många skulle säga att det är tråkigt och dystert. Men jag gillar det.

SENT PÅ HÖSTEN händer det att jag tänker på att bladet som finns kvar på sin gren har funnits där en stor del av året. Som knopp i den tidiga våren, medan vi ännu hoppades att kylan skulle ge med sig och våra första artiklar i serien ”Bibelns röda trådar” kom. Som nyutsprucket ”musöra” i maj och juni då åtminstone jag i den oväntade värmen gick och tänkte: ”hur länge varar det här och hur regnig blir semestern?”

DE NU KVARVARANDE LÖVEN överlevde också torkan medan några av deras grannar prasslande föll till marken redan i juli. Det var under rekordvärmens dagar när så mycket av det vi rapporterade om i septembernumret skedde: sommarmöte, bibelcamping, konfirmandläger …

UNDER DEN FORTSKRIDANDE HÖSTEN och, som det ser ut just nu, in i nästa år, har frågan om en ny redaktör för Till Liv hängt över oss sedan i mars då redaktör Markus Hector meddelade sin uppsägning och kommande flytt till Danmark. För oss i redaktionen har detta varit ett återkommande böneämne vid våra sammanträden. Jag hoppas att det är det även för dig.

VID ÅRSSKIFTET ligger de allra flesta bladen från träd och växter på marken i varierande grad av förmultning. Till Livs sidor har ofta längre livslängd, inte minst vill vi tro det om deras innehåll. Långt efter utgivningen går det att gå tillbaka till dem och läsa igen för att påminna sig något eller för att läsa dem för första gången. Många artiklar kan du läsa på www.tillliv.se. Och redan nu växer 2019 års utgivning fram i det fördolda. Väl mött då!

EN RIKTIGT GOD JUL tillönskas alla våra läsare. Ett stort tack till alla som bidragit under året med texter, bilder, korsord och respons.

Stefan Nyholm,
stefan.nyholm@tillliv.se

Foto: Joanna Kosinska