Redaktören har ordet • september 2023

Säger leran till den som formar den: ”Vad gör du?” Säger ditt verk: ”Han har inga händer?” (Jes. 45:9)

Innehåll • september 2023

 • Viktiga perspektiv på samkönade relationer, intervju med Sam Allberry
 • Ord till liv • Det sista halmstrået, Samuel Bengtsson
 • Till Liv-panelen
 • Missionsledaren • Terroristerna vinner?, Daniel Ringdahl
 • Hur förenar man kärlek och övertygelse?, Ray Baker
 • Nej, en ny syn på sexualitet och äktenskap är inget aktuellt, Red.
 • Volontär-boom i ELM, Mattias Lindström och Johannes Heule
 • Bokrecension • Intressanta men selektiva iakttagelser från EFK, Anders Ek
 • Kroppen, identiteten och Gud, John Breneman och Gunilla Ludvigsson
 • Idédebatt om ELMs framtid • repliker
 • Ny klass på Strandhems bibel- och lärjungaskola och på Ledarutbildningen

Lycklig, är det något du vill bli? Nyligen hörde jag om ett forskningsprojekt vars syfte var att hitta vägen till lycka. Vad är det egentligen som gör människor lyckliga? Pengar, föreslog någon. Ja, så länge mer pengar skapar mer trygghet, så blir man lyckligare av mer pengar. Men när tryggheten inte längre ökar av pengarna, så försvinner den effekten. I stället är det goda relationer som mest av allt gör människor lyckliga. Ett lyckligt äktenskap, en go’ känsla i klassen, grannar som bryr sig, gamla vänners som återförenas – sådant skänker lycka!

Men goda relationer förutsätter att man vet vem man själv är. Trygghet i relationerna går hand i hand med trygghet inombords. Och detta har blivit allt svårare under 2000-talet. I dag förutsätts människor själva välja sin identitet: med hjälp av olika pusselbitar såsom utbildning, utseende, kläder och även kön(!), ska varje individ kunna skapa och bli den man vill vara. Men valfriheten skapar också otrygghet och försvårar därför relationsbyggandet, vi blir ensamma med alla våra val.

Viktigast av alla relationer är den till Gud, vår Skapare. Han är designern, programmeraren, den som vet hur människan är tänkt att fungera. Han känner till hennes syfte och bestämmelse. Och därför blir människan fullt ut människa först när hon funnit honom. ”Finn Gud och finn dig själv!” skulle man kunna säga. Det är vägen till en trygg identitet men också den djupaste lyckan och saligheten.

Mattias Lindström
mattias.lindstrom@tillliv.se

Foto: Nathan Dumlao