Bakom fasaden – en lyckad inspirationsdag

Bakom fasaden – ett utmärkt namn på en inspirationsdag som vill tränga in under våra skal och inifrån förändra och göra våra föreningar mer levande.

Bakom fasaden – ett utmärkt namn på en inspirationsdag som vill tränga in under våra skal och inifrån förändra och göra våra föreningar mer levande. Fem ungdomar hade på uppdrag av Kristna Ungdomsförbundet i Sydsverige planerat och brunnit för denna dag. Deras längtan efter en levande tro med Jesus i centrum smittade verkligen av sig. Det var god uppslutning denna soliga vintermorgon den  10 februari. Uppemot  400 människor i alla åldrar och från många MBV-föreningar trängde sig samman i Örkelljunga församlingshem. Roligt att så många känner en längtan efter att föreningen ska bli en mer levande gemenskap, där alla kan vara delaktiga.

Huvudtalaren Torgny Wirén, präst och författare från Jönköping, engagerade verkligen oss lyssnare med sitt målande bildspråk. Gud skapade ett underbart paradis, som alltigenom var gott. Men han lät människan få en fri vilja och gjorde därför en dörr ut, så att paradiset inte skulle bli ett tvingande fängelse. Människan valde att gå ut genom dörren. Därför lever vi i dag i en fallen värld, där relationer mellan människor och framför allt relationen till Gud är förstörd. Ingenting här på jorden kan därför bli perfekt; varje dag i livet innehåller både mörka och ljusa färger. Men detta innebär inte att man ska sluta kämpa. Även om det inte kommer att bli perfekt, kan det bli bättre. Fortsätt att kämpa, våga släppa in Gud bakom din fasad! Det är då det kan ske en verklig förändring.

Ett av problemen som vi behöver arbeta med i våra föreningar är generationsklyftan. Vi fick lyssna till korta, träffsäkra föredrag av Rune Gustavsson, Bodil Månsson och Mikael Hector, som representerade de olika åldersgrupperna.

Rune poängterade hur viktigt det är att återerövra glädjen och stoltheten över Bibeln. Bibeltrohet får inte endast bli ett slagord. Den måste bearbetas och göras levande.

Tro, kärlek och mod är tre viktiga ord, enligt Bodil. Tron på Kristus förenar oss, mod behöver vi i vårt möte med varandra och utan kärlek är det vi gör ingenting värt.

Mikael betonade att vi behöver förtrösta starkare på Jesus och helhjärtat satsa på att leva som han vill. Vittnesbördet om Jesus får aldrig tystna. Predika alltid, ibland med ord!

Under eftermiddagen fanns det olika seminarier att välja mellan. De flesta handlade om olika delar av föreningslivet: organisation, gemenskap, själavård, bön, musik m.m. Det satte i gång tankar och man hörde diskussionerna fortsätta vid kvällsmaten.

Dagen avslutades med sånger om och till Herren. Alla hjälptes åt att fylla salen med mäktig sång och texterna kom fram på ett tydligt sätt. Piano, trummor, bas, gitarr och saxofon hjälpte till att kompa sången. Utbudet av sånger var mycket varierat, Lova Herren och Psalmboken varvades med andra sånger. Församlingen klämde i av hjärtat och det var mycket härligt att få vara mitt i all denna lovsång till Herren, vår Gud – det berörde.

Under kvällen fanns det även möjlighet till samtal och förbön. Dessutom kunde man gå avsides till ett rum och be för sig själv en stund, om man ville det. Efter aftonbönen avslutades dagen stående och med en hög, jublande sång ”Min Frälsare lever, jag vet att han lever, fast världen har sagt han är död. Och inget kan skilja mitt hjärta från honom, ej änglar, demoner och nöd. Ja, öga mot öga, i klarhet och jubel och värme och friskhet och glans vi lever med honom som här vi har anat. Vi lever för alltid som hans.” Ps. 313 .

Nina Nilsson & Nilla Borg

Strandhems Bibelskola

Foto: lightstock.com / Tina Vanderlaan